Ministarka poljoprivrede: Nemojte kriti zaražene svinje, država će nadoknaditi svaki kilogram

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković pozvala je danas domaćinstva da ne kriju da su im svinje zaražene afričkom kugom.
Ministarka poljoprivrede: Nemojte kriti zaražene svinje, država će nadoknaditi svaki kilogram
Foto: Pixabay
Apelovala je na građane da to prijave kako bi se izvršila eutanazija, koja je, prema njenim rečima, jedini način da se bolest suzbije, a država će gubitke nadoknaditi po tržišnoj ceni.
"Država će nadoknaditi po tržišnoj vrednosti svaki kilogram eutanazirane životinje, svinje", rekla je Tanasković.
Kako navodi Radio-televizija Srbije, ona je istakla da se bolest najviše širi greškom ljudi koji kriju i premeštaju zaražene životinje sa farmi.
 
Ona je zamolila vlasnike gazdinstava u kojima se pojavila svinjska kuga da ne sele životinje.
 
"Molim ih da ne premeštaju svoje životinje alternativnim putevima i njivama. Mi smo uključili i vojsku i policiju, a osnovan je i štab za suzbijanje ove bolesti", rekla je Tanasković.
Ubijeno 17.888 svinja
 
U Srbiji je do danas potvrđeno 1.569 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega su 782 uginule, objavilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.
 
Kako se navodi, afrička kuga svinja potvrđena je u 1.068 gazdinstava u 32 opštine. Ta bolest je registrovana u Pčinjskom okrugu, Braničevskom, Pomoravskom, Podunavskom, Moravičkom, Južnobanatskom, Borskom, Srenjebanatskom, Zaječarskom, Sremskom, Šumadijskom i Južnobačkom okrugu, kao i u Beogradu.
 
U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 17.888 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.
 
Broj izvršenih aktivnih nadzora na današnji dan je 307.118, a broj PCR ispitivanja 12.388. 
 
Neophodno zajedničko delovanje Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske
 
Predstavnici veterinarskih ustanova istakli su danas u Brčkom, na skupu o hitnom pronalaženju rešenja za suzbijanje afričke kuge svinja u regionu, da je neophodno zajedničko delovanje Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, kako bi se bolest stavila pod kontrolu.
 
Kako prenosi Radio-televizija Republike Srpske, stručnjaci smatraju da će se svinjska kuga najviše širiti uz sliv Save, a na sastanku je rečeno da će pomoć biti zatražena i od Evropske komisije.
 
"Epidemiološka istraživanja i izolacija virusa pokazali su da identičan virus cirkuliše celim ovim područjem od Grčke, Bugarske, Srbije do Hrvatske, tako da jedino zajendičkim pristupom i snagama možemo uspešno delovati", rekla je direktorka Uprave za veterinu i sigurnost hrane pri Vladi Hrvatske Tatjana Karačić.
 
Direktor Uprave za veterinu Srbije Miloš Petrović ukazao je da problem afričke kuge utiče na ekonomiju država i izrazio nadu da će sastanak doprineti boljoj sinhronizaciji i zajedničkim koracima u suzbijanju te zarazne bolesti.
 
Direktor Kancelarije za veterinu BiH Saša Bošković rekao je da je neophodno zajedničko delovanje Srbije, BiH i Hrvatske ka Evropskoj komisiji i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji za zaštitu zdravlja životinja, kao i Agencije UN za hranu (FAO) u pogledu traženja novčane pomoći u saniranju štete nastale usled pojave afričke kuge. 
  • Olgica

    28.07.2023 09:04
    Bravo Tamara!komentar na mestu.
    Samo se pitam da li ce ovaj narod shvatiti igru kad ode u Lidl i u friziderima budu samo crvici u ponudi za rucak?E tad je kasno
  • Gica

    28.07.2023 07:59
    Matijevic umesao prste?
  • Ce

    28.07.2023 07:50
    Kolika je stopa uginuca zivotinja?
    Zasto se unistavaju ne zarazene zivotinje?
    Kako utice na ljude?
    Dajte odgovore na ta pitanja i sve ce vam biti jasno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija