Rajić: Srbija poklonila investitorima najbolje građevinsko zemljište

Država Srbija je poklonila najbolje građevinsko zemljište investitorima, usvajanjem Zakona o planiranju i izgradnji, jer je ukinuta naknadu za konverziju prava njegovog korišćenja u pravo svojine.
Rajić: Srbija poklonila investitorima najbolje građevinsko zemljište
Foto: 021.rs
To je rekao danas advokat i predsednik Upravnog odbora nevladine organizacije Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Jovan Rajić.
On je dodao da investitori, koji su kupili fabrike i preduzeća iz stečaja ili u postupku privatizacije, nisu platili naknadu za zemljište.
"Zakonom je propisano da su oni mogli da postanu vlasnici zemljišta na kojima se nalaze firme od 2010. godine, ukoliko bi platili naknadu koja je jednaka tržišnoj vrednosti tog zemljišta, a izmenom Zakona o planiranju i izgradnji omogućeno im je da oni to učine potpuno besplatno", rekao je Rajić.
 
Poslanici vladajuće većine u Skupštini Srbije pre dva dana, većinom glasova usvojili su Predlog izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji kojim se, između ostalog, ukida naknada za konverziju prava korišćenja građevinskog zenljišta u pravo svojine, firmama koje su kupljenje u privatizaciji i stečaju.
 
Rajić je rekao da je možda najbolji primer Luka Beograd, gde su biznismeni Milan Beko i Miroslav Mišković za privatizaciju dali nešto više od 40 miliona evra, a sada će steći svojinu na gotovo 200 hektara zemlje, odnosno, jedan ar zemljišta na toj lokaciji koštaće ih oko 2.400 evra.
 
Ako se ima u vidu, kako je rekao, da ar zemlje u Krnjači košta oko 5.000 evra, jasno je o kolikoj je pljački reč, a koju je država legalizovala. Iako je, prema njegovim rečim, to najkrupnija, nije i jedina problematična odredba usvojenog zakona.
 
Problematične odredbe su, kako je rekao i oko e-prostora, koji je ubačen u definiciju pojmova da bi se zadovoljila forma, bez ikakve dalje razrade, ponovno uspostavljanje Agencije za prostorno planiranje koja može da se finansira iz privatnih donacija, odnosno od novca onih koje treba da kontroliše.
 
Takođe, kako je rekao Rajić, sporna je i odredba o uskraćivanju prava udruženjima da ulažu žalbe na nezakonito izdate građevinske dozvole, čak ni za projekte koji su od opšteg, javnog značaja.
"Sve ovo govori o tome da je javni interes, izmenama ovog zakona, žrtvovan u korist privatnog, malog broja odabranih", rekao je Rajić.
 
On je rekao da to što je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić tokom rasprave o predloženim izmenama zakona u Skupštini poklanjao poslanicima knjige Edvarda Kardelja, aludirajući da su svi koji su protiv ukidanja tog zakona, zapravo protiv mogućnosti sticanja privatne svojine na građevinskom zemljištu "jeftin i podli spin".
 
"Svi koji su protiv ukidanja ovog zakona zapravo i jesu za to da svojina na zemljištu pripadne privatnim vlasnicima, koji plate njenu tržišnu cenu. Upravo Vesićeva namera da im to zemljište u ime građana pokloni, podseća na prošla vremena na koja se on poziva, kada je svako uzimao ono što mu je potrebno, a plaćao onoliko koliko hoće", rekao je Rajić.
 
Dodao je da je 50 odsto ukupne količine novca koja je trebao da se prikupi od naknade za konverziju, bila namenjena Fondu za restituciju, odnosno, onima čijim su precima komunisti protivpravno oduzeli sve što su imali.
 
Sada će, kako je rekao, "tim ljudima, koji su se ponadali da će donošenjem zakona koji se bavi pitanjima restitucije i konverzije biti makar delimično kompenzovana ta nepravda, Goran Vesić i vladajuća garnitura ponovo oduzeti to pravo, za račun nekih novih uzurpatora".
 
"Sve što je Vesić iznosio u Skupštini, od toga da bi 95 odsto konverzija bilo svakako sprovedeno bez naknade, da država ima samo štetu u finansijskom smislu, do toga da će građani Srbije imati korist od ukidanja naknade za konverziju nije potkrepljeno ni jednim jedinim dokumentom", rekao je Rajić.
 
Dodao je da ne postoji ni jedna konkretna analiza koja pokazuje o kojoj količini zemlje je reč, koliko država novca gubi tom katastrofalnom odlukom da zakon ukine naknadu za konverziju.
 • Užas

  28.07.2023 14:33
  Ono što je nekada jednima uzeto, bez naknade, sada se drugima 'ladno poklanja.
 • Saša

  28.07.2023 14:25
  Prestaću da mislim
  Taman pomisliš da te sekta nema više čime neprijatno iznenaditi, kad ono.... Da li je ovo više normalno??? Onaj bivši zamenik gradonačelnika Vesara sedi tamo kao kvazi ministar, smeje nam se u lice, ponižava poslanike dajući im tamo nekakve knjižurine i stripove i transparentno pljačka Srbiju i ovaj narod na očigled svih nas!!!! Dajte ljudi opametite se, vazduh će nam oduzeti....
 • Bagra

  28.07.2023 13:56
  "CItalac
  28.07.2023 • 13:10

  Narod je nesvestan, nemoralan i glup, gleda noleta i rijalitije. U međuvremenu krupni kapital korupcijom menja zakone..."

  Bravo, volim kada takve stvari neko kaže naglas. Narod je problem, pa oni najjači iz takve grupe grabe što više za sebe. Dok god mogu. Pa, ja sam lično sedeo u društvu gde im je bilo žao što oni nemaju šansu da tako grabe. Iskreno im je bilo krivo i žao što oni nisu ti koji se otimaju za sve!

  Tako da je loš životni standard samo posledica tog razmišljanja unutar naroda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dušku Šariću ukinut kućni pritvor

Sudsko veće Zorana Šešića odlučilo je da, na predlog odbrane, optuženom Dušku Šariću ukine meru kućnog pritvora u kom je bio od aprila 2024. godine.