Vlada usvojila Predlog Zakona o javnim preduzećima - "da se odbace sumnje javnosti u privatizaciju"

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog Zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije.
Vlada usvojila Predlog Zakona o javnim preduzećima - "da se odbace sumnje javnosti u privatizaciju"
Foto: 021.rs

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Vlade, reč je o Zakonu kojim se uređuje način sprovođenja politike državnog vlasništva i upravljanje u javnim preduzećima koja su u vlasništvu Republike, saopšteno je posle sednice. 

Dodaje se da je ovo zapravo novi predlog, s obzirom na to da je prethodni povučen iz skupštinske procedure nakon inicijative predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Takođe, ističu da su pre novog predloga organizovane javne konsultacije o nacrtu zakona u tri runde pregovora – sa predstavnicima javnih preduzeća, nevladinih organizacija, civilnog društva, kao i posebno sa medijima, preciznije svim ekonomskim i privrednim novinarima.
 
Sve ovo je, kako se ističe, "urađeno kako bi se odbacile sumnje u vezi sa neistinitim navodima u javnosti, da se tim zakonom prodaju nacionalni parkovi, vodoizvorišta, kao i da njime Vlada Srbije želi da privatizuje javna preduzeća".
 
"Razlog zbog kojeg se donosi ovaj zakon nije privatizacija postojećih javnih preduzeća, naprotiv, cilj je njihovo osnaženje, korporatizacija i bolje upravljanje sa namerom ostvarivanja boljih poslovnih rezultata. Takođe, Zakonom o privatizaciji propisano je da predmet privatizacije ne mogu biti prirodna bogatstva, dobra u opštoj upotrebi, kao ni dobra od opšteg interesa", navodi se u saopštenju.
 
Predlog zakona se primenjuje na AD ili DOO u kojem Republika Srbija ima svojstvo člana, odnosno akcionara sa više od 50 odsto osnovnog kapitala društva, odnosno ima kontrolno vlasništvo u društvu po drugom osnovu.
 
"Takođe, pojedine odredbe ovog predloga zakona se primenjuju na manjinsko društvo kapitala – odnose se na prava i obaveze predstavnika Republike Srbije u skupštini manjinskog društva, uslove koje mora da ispunjava da bi bio imenovan, uslove za razrešenje, obaveza stručnog usavršavanja itd", piše u saopštenju Vlade.

Najznačajnije novine, kako se ističe, odnose se na centralizovano vlasničko upravljanje, a Ministarstvo privrede će biti organ državne uprave koji obavlja centralizovanu vlasničku funkciju, uz izuzetke u oblasti energetike.

  • Џафер

    03.08.2023 13:59
    Пре неке 3 године радницима градске чистоће на градској депонији немци донирали радна одела са једне стране џепа на блузи грб града новог сада са друге застава немачке а нигде ЈКП Чистоћа па смо мислили да је окупација у питању а причало се да ће бити приватизација
  • Dogodine u Botošu

    03.08.2023 01:06
    Pa nece biti odmah prodato ali se ovim otvara mogucnost da jednog dana, u tisini, bude. I NIS je bio "drzavno a.d" deceniju i po pa ste ga lako trampili za rusku maglu. Sta vas sprecava da jednog dana raskrcmite sva preduzeca koja cete ovim zakonom transformisati u akcionarska drustva? U vecem ili manjem udelu vlasnistva, svejedno.
  • 50%

    02.08.2023 18:32
    Šta je sa "manje" od 50 odsto kapitala?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija