"Prvooptuženi" za krijumčarske grupe bi trebalo da budu najviše političke figure

Pravnik i stručnjak za ljudska prava Nikola Kovačević naveo je da se kriminalni svet krijumčarenja migranata stvara iz nezakonitih praksi graničnih organa zemalja na spoljnim granicama EU.

Kako je napisao u autorskom tekstu za nedeljnik Vreme, nezakonitim praksama guraju ljude iz jedne zemlje u drugu, prebijaju ih i krše njihova osnovna prava.

On je ocenio da "jedno bezakonje rađa drugo bezakonje", odnosno da bi za situaciju sa krijumčarskim grupama migranata na severu Srbije "prvooptužene" trebalo da budu najviše političke figure upravo tih država koje čine spoljne granice EU.
 
"Oni se mogu svrstati ili u kategoriju saizvršilaca ili podstrekača, ali svakako na vrhu piramide odgovornosti i od njh bih otpočeo krivični postupak, ili bilo koji drugi postupak političke ili moralne odgovornosti", naveo je Kovačević.
Prema njegovim rečima, nakon tih političkih figura, trebalo bi se spustiti na starešine graničnih policija koje dalje u lancu sprovode politiku kršenja zakona, ustava i međunarodnih konvencija, a potom na direktne počinioce nezakonitih graničnih praksi – od graničnih policajaca, preko vojnika, do civilnih dobrovoljaca "koji svoje sociopatske potrebe namiriju kroz zlostavljanje izbeglica i migranata".
 
U drugu kategoriju "kriminalaca/optuženika", Kovačević je naveo da bi trebalo staviti organizovane i transnacionalne krijumčarske grupe, koje se u Srbiji sastoje od lokalnih vojvođanskih "kriminalaca i secikesa, lokalnih policajaca, taksista, vlasnika hotela".
 
"Ali, ako je suditi po istraživanjima Saše Dragojla i Ksenije Pavkov, i viših pripadnika bezbednosnih službi", naveo je on.
 
Na samom kraju, kako je dodao Kovačević, našli bi se izbeglice i migranti pojedinci koji su ušli u tu "šemu" i kojima je dozvoljeno da na teritoriji Srbije, "u ime svojih poslodavaca rade šta hoće i kako hoće" sa svojim sunarodnicima i ljudima koji su možda u zemlji porekla doživeli istu sudbinu – rat, nemaštinu, gubitak najmilijih…
Naglasio je da ih te okolnosti ne lišavaju krivične odgovornosti za to što rade na severnim granicama Srbije, ali da je ta odgovornost individualna.
 
"Da krivična odgovornost nije individualna, onda bismo mogli da svim policajcima koji krše zakon 'lupimo etiketu' korupcije, ili drugog vida bezakonja, svim lekarima etiketu 'nesavesnih' za pojedinačne slučajeve nesavesnog lečenja, svim pripadnicima BIA ili VBA etiketu dilera droge ili ubica zbog Jovanjice, ili svim izbeglicama i migrantima etiketu ubica, krijumčara i otmičara zbog pojedinaca koji to rade na severnim granicama", napisao je Kovačević.
 
Prema njegovim rečima, među oštećenima zbog svega toga su pre svega izbeglice i migranti, potom građani vojvođanskih sela koji svake večeri slušaju pucnjavu, zatim pripadnici policije i drugih službi čije kolege blate njihovu uniformu i struku, a na kraju i sami građani Srbije koji žive u "medijskom ludilu".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.