Pašalić: Napraviti individualan plan zaštite za svaku ženu koja je žrtva nasilja u porodici

Zaštitnik građana Zoran Pašalić smatra da je neophodno doneti posebne protokole za zaštitu žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima.
Pašalić: Napraviti individualan plan zaštite za svaku ženu koja je žrtva nasilja u porodici
Foto: Medija centar Beograd

Kako navodi, ovi protkoli bi podrazumevali individualizaciju svakog slučaja kako bi se izbegao fatalni ishod.

Pašalić je za Tanjug rekao da postoje primeri u praksi koji su dokaz da je takav pristup potreban.

"Recimo dve godine muškarac maltretira žensku osobu s kojom je bio u vezi, da bi se na kraju završilo ubistvom. Gde su za te dve godine bile institucije koje su trebale da se brinu o žrtvi, jer ona je bila žrtva od samog početka ili od samog kontakta kada je došlo do prvih naznaka nasilja", naveo je Pašalić.
 
Zaštitnik građana ukazuje da je neophodno da se reaguje na prvi oblik nasilja, šta god to bilo.
 
"Reagujte na prvi oblik nasilja, bez obzira na to da li je to bio šamar kao fizičko nasilje, da li je to bilo vređanje i ponižavanje kao neki vid psihičkog nasilja ili ekonomsko nasilje, kada neko koristi žensku osobu, suprugu, partnera da stiče neki ekonomski dobitak", rekao je Pašalić.
 
On je zahvalio organizaciji "Fem plac" koja je, kaže, dala inicijativu kada se govori o protokolima, a to je da se odredi nacionalni izvestilac koji bi se bavio tom problematikom, a zatim da se radi individualizacija, odnosno da se na sastanke Grupe za koordinaciju i saradnju obavezno poziva žrtva, a ako je to moguće i nasilnik.
 
"Na taj način prvo bi se žene oslobodile straha jer bi znale da iza njih stoji institucija. U tim stalnim kontaktima sa institucijom svakako bi se drugačije odnosile prema nasilniku, odnosno imale bi veću slobodu da u bilo kom obliku nasilje prijave. Ukoliko bi i nasilnik prihvatio kontakt, možda bi se mogao naći i koren nasilja", kazao je Pašalić.
 
On je naveo da postoji koordinacija MUP-a i tužilaštva, ali da je najvažnije da se napravi individualan adekvatan plan za svaku pojedinačnu situaciju.
 
Kako kaže, koliko god da je to teško, to je način da se spreči fatalni ishod.
Prijavite nasilje:
 
Policija: 192
 
Jedinstveni SOS telefon za Vojvodinu: 0800-10-10-10, besplatan poziv radnim danima od 10 do 20h
 
Sigurna ženska kuća Novi Sad, CSR: 021/64-65-746, svakog dana od 00 do 24h
 
Novi Sad "Iz kruga Vojvodina": 021/447-040, 066/447-040, 0800-10-10-10 radnim danima 09 - 16h
 
Autonomni ženski centar - SOS telefon za podršku ženama žrtvama nasilja: 0800 100 007, od 10 do 20h
 
Prijava nasilja u porodici (MUP): 0800-100-600
 
Ženski centar SOS telefon protiv nasilja nad ženama i decom: 2645-328, radnim danom od 10 do 20h
 
SOS telefon za žene i decu žrtve nasilja: 3626-006, od 14 do 18h
 
SOS Dečja linija "Broj za problem tvoj": 0800-123456, besplatni i poverljivi pozivi (0-24h)
  • Savka

    23.08.2023 20:09
    Cortanovci
    Sta vam sistem radi i nasilje,temama koje su zrtve izvan porodice,postaju sudski robovi,kuju se u smrad i korov i tamnice sa ciljem da im porodica ne dolazi,salju se zrtvi osudjenoj netacan Ziro racun,da nataj racun plati sudske troskove koji su podneseni u Sudu Stara Pazova 28,02,2023 koja je to veza u sudu kada se moze to uraditi,i sta je cilj bio sa tom igrom znaju oni izmedju sebe.Svasta sam se nagledala u sudskim postupcima,i nauzivala nepravde od nasilja iz 2017,god sve zato sto je neko zasticen .,molila sam ja za preventivu ali preventiva je udarci unistavanje zdravstveno,ekonomski,da sam gradjanin sesnajstog reda ovakav tretman nebi dobila i svi trebaju da budu gradjani prvog reda,a ne da im se pravda djeli po direktivi mocnika,i da se nasilje spreci,mi nismo nasilje trazile nasilje je nas naslo.
  • Nomo

    13.08.2023 00:50
    Nemojte zahebavati sa papirologijom nego reagujte kad vam se žene jave.
  • A kakav plan

    12.08.2023 22:03
    Treba napraviti
    ...za zene koje su zrtva nasilja izvan svoje porodice? Kakav je plan za zrtve zlocinacke drzave koja vrsi nasilje nad zenama i ucestvuje u zlistavljanju i ubijanju njihove dece? Da li se vredi obratiti u takvom slucaju zastitniku gradjana?
    Nama, gradjanima je receno da se mozemo Vama obratiti i elektronskim putem! Dve zalbe ste odbili! Zasto?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija