Vučić banalizuje nasilje nad ženama i izostanak sistemske zaštite: "Kriv sam što se neko udao"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovog jutra se osvrnuo na deo obraćanja žrtve nasilja na subotnjem protestu u Beogradu, banalizujući ono što je ona rekla.
Vučić banalizuje nasilje nad ženama i izostanak sistemske zaštite: "Kriv sam što se neko udao"
Foto: 021.rs
Kako piše N1, Dušica Sremčević iz Kraljeva, koja je pretrpela partnersko nasilje i koja je nedavno ponovo prijavila svog bivšeg supruga zbog pretnji smrću, zaštitu koju je trebalo da joj pruže institucije, traži sama. Preostale su joj društvene mreže i javni skupovi. Ona je predsedniku države i predsednici Vlade poručila da je njen život sada u njihovim rukama, jer tvrde da sistem dobro funkcioniše.
"Kao majka, kao žena postavljam pitanje – šta će biti posle tih 30 dana? Da li će da ga puste, da li će ponovo da ga osude? Da li će ponovo njegova advokatica da izdejstvuje tri meseca za njega ili ću ja ceo život u ovoj zemlji da živim u strahu da će da me ubije ili da će da ubije moju decu i još 20 ljudi", kazala je na protestu u subotu.
Predsednik Vučić referisao se na ovo rečima da mediji i pojedini političari slučaj pokušavaju da zloupotrebe i sa ironijom se zapitao ima li nešto za šta on nije kriv.
 
"Kriv sam zbog toga što se neko udao, bio izložen nasilju, država reagovala, uhapsila, osudila, izdržao kaznu, što bi taj neko možda u budućnosti mogao da izvrši neki napad", prokomentarisao je.
 
Povodom ovakvih komentara, Dušica Sremčević je za Danas rekla da je obraćanje predsednika razočaravajuće.
 
Dušica Sremčević ističe da je slušala obraćanje predsednika, koje je okarakterisala kao "razočaravajuće".
 
"Kako ohrabriti žene da prijave nasilje, kada čujete predsednika kako kaže 'odležao je tri meseca, šta hoćete?' Ne samo što institucije relativizuju pretnje i napade koje doživljavamo, već očigledno to radi i predsednik. Nemam nade da će se broj ubistava žena u Srbiji smanjiti", kaže Dušica.
 
Ona dodaje da je u svom govoru kao krivce zbog male kazne za pokušaj njenog ubistva jasno optužila Viši sud u Kraljevu, a da su predstavnici vlasti ti koji uporno govore da sistem funkcioniše "što nije tačno".
 
"Ja sam prijavila nasilje, i šta sam dobila? Da mi se preko deteta preti smrću. I ne samo meni, imam audio snimak u kom moj bivši suprug kaže da će ubiti još 20 ljudi, i da je spreman da odleži 40 govora u zatvoru. Šta ćemo sa tim pretnjama? Ko će biti odgovoran za ono što je rekao da će učiniti? S obzirom na ono što sam čula, nemam čemu dobrom da se nadam", zaključuje Dušica.
Statistike broja femicida u Srbiji pokazuju da sistem zaštite žena žrtava nasilja nije dobar, ističe N1. U lancu zaštite zakazali su svi – od porodice, okruženja, obrazovnih institucija, preko centara za socijalni rad, policije, tužilaštava, sve do suda.
  • Јевросима мајка

    14.08.2023 13:56
    До јутрос нико није стискао палац доле Ботине спавале ,сад са радног места тастеришу уместо нешто да раде као подржавају жвалавог и ево ко су Згубидани Тастери у НС
  • Žrtva nasilja

    14.08.2023 09:59
    Predator
    Kako bi mogao da prepozna nasilje predator, koji nas neprestano šamara svojim uvredama, pakostima, zlobom, "žabama koje mu izlaze iz usta" kao onoj oholoj i neempatičnoj zlici u davno ispričanoj bajci.
    Predsednik ove zemlje ne šta je dobro i lepo a šta užasno i zlo. I udara najosetljivije, najugroženije najnezaštićenije – sve nas koje nije uvukao u svoju sektu.. Sektu nasilnika-botova, nasilnika-navijača, nasilnika-izbacivača iz stanova, kuća, i sa njiva, nasilnika – nepoštenih sudija i pripadnika milicije i, pre svih, nasilnika iz redova pakleno toksičnih režimskih medija.
    Odavno je otkriveno da su efekti verbalnog i grubog fizičkog zlostavljanja zastrašujuće slični.
  • Slika

    14.08.2023 08:44
    prave srbije današnjih društvenih vrednostnih načela je slika preskupih odela na jeftinim ljudima koji ih nose.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija