Počeli radovi na budućem Muzeju ćirilice u Bajinoj Bašti

Gotovo vek stara škola, smeštena na obali reke Rače, u blizini istoimenog manastira, nekada sedišta znamenitih monaha, pisaca i prepisivača, uskoro će postati Muzej ćirilice.
"Jedan deo će biti posvećen račanskoj prepisivačkoj školi, jedan deo istoriji ćirilice od Ćirila i Metodija, kako se menjalo naše pismo, ali nam je želja da imamo i savremene elemente koji bi predstavili naše pismo i da bude primamljivo i mlađim generacijama", kaže za RTS vođa projektnog tima Siniša Spasojević.
"Početak radova na Muzeju ćirilice jeste početak obnove i podsećanja na dužinu trajanja našeg pisma i naše države i nije samo u funkciji kulture već i naše države", objašnjava član Nacionalnog saveta za kulturu Željko Marković.
U prvoj fazi radova planirana je rekonstrukcija zgrade nekadašnje škole, kroz zamenu krova, stolarije, fasade, grejanja i hidrotehničke i elektro instalacije.
 
Rekonstrukciju, kroz projekat "Gradovi u fokusu 2023.", finansira Ministarstvo kulture.
 
"Opredeljena su sredstva od 24 miliona dinara. Opština je iz svog budžeta opredelila četiri miliona i 600 hiljada dinara za projektovanje parternog uređenja", navodi predsednica Opštine Bajina Bašta Vesna Đurić.
 
Po završetku zgrade krajem godine, uslediće unutrašnje opremanje i parterno uređenje budućeg kompleksa.
  • pajo patak

    27.08.2023 14:36
    dragi osnivači
    pošto je kod Bajine Bašte, molim vas da na svečano otvaranje pozovete Svetislava Basaru, da vam nešto prigodno odbesedi.
  • W

    27.08.2023 09:04
    Hm...
    Muzej ćirilice bi se trebao nalaziti u Beču.
  • Vuk

    27.08.2023 08:54
    Bravo! Cirilicu i treba u muzej, a koristiti srpsku latinicu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija