Smena inspektora koji su otkrili Jovanjicu - sprečavanje istrage o najvećoj plantaži marihuane

Zašto članovi vladajuće partije kompromituju inspektore? Zašto ih smenjuju? Zašto BIA vrši pritisak na profesionalce? Zašto inspektore uklanjaju iz resora droge?
Smena inspektora koji su otkrili Jovanjicu - sprečavanje istrage o najvećoj plantaži marihuane
Foto: FoNet (Aleksandar Barda)
Da li je smena šefova 4. odeljenja za drogu trzaj politički korumpiranog sistema?
Smena šefova 4. odeljenja za drogu beogradske policije načelnika Slobodana Milenkovića - Malog Sente i predvodnika operative Dušana Mitića pokušaj je sprečavanja dalje istrage za najveću plantažu marihuane u Evropi, to jest postupka za Jovanjicu 3, piše NIN.
Upravo je inspektor Milenković početkom juna ispred svog tima podneo zahtev Tužilaštvu za organizovani kriminal, koje već vodi postupke za Jovanjicu 1 i 2, da se istraga dovede do kraja "u vezi s finansiranjem, logistikom, distribucijom i podrškom na državnom nivou za proizvodnju marihuane na Jovanjici".
 
U toj prijavi navodi se da bi dalja istraga trebalo da obuhvati sve što nisu Jovanjica 1. i 2. Takođe se u prijavi navodi i jedno konkretno ime, kao i da ima više N. N. počinilaca za koje postoje osnovi sumnje koje treba pretočiti u dokaze.
 
Odluka o smeni Milenkovića i Mitića došla je iz kabineta ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića. Potpisao ju je Gašićev šef kabineta Dejan Bojević. To je došlo ubrzo nakon što je inspektor Mitić svedočeći na suđenju za Jovanjicu 1 rekao: "Naša intencija je bila hapšenje Mirka Škera i Bratislava Gašića. Načelnik 4. odeljenja Slobodan Milenković je najpozvaniji da vam o tome govori, on je od tužilaštva tražio da se Škero i Gašić procesuiraju, a nakon toga, kada je to procurilo, počeli su učestali pritisci prema nama".
 
Inspektor Mitić je svedočio i da im je prvooptuženi za Jovanjicu Predrag Koluvija prilikom hapšenja pokazao sadržajnu prepisku sa Gašićem koji je tada bio šef BIA. 
 
Naime, sadašnji ministar policije Gašić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su tvrdili da je prepiska bila samo jednom, prilikom dana BIA, kada je Koluvija čestitao, a Gašić mu zahvalio. Za Mirka Škera, u vreme Jovanjice šefa beogradske BIA, nedeljnik Vreme je otkrio da se viđao sa Koluvijom, dok je prema optužnici cvetala marihuna na toj plantaži. I tako umesto hapšenja Gašića i Škera, smenjeni su inspektori koji su otkrili plantažu marihuane Jovanjica, za koju tužilaštvo navodi da je najveća u Evropi.
 
Advokat Zdenko Tomanović, zastupnik inspektora Milenkovića i Mitića, pita zašto građani Srbije nemaju pravo da imaju poštene policajce?
 
"Onda kada policajci počnu da proveravaju svoja operativna saznanja, oni budu smenjeni. To je zapravo podrugivanje vrha policije i suštinska je suprotnost zvaničnom političkom stavu da svako mora da odgovara ako je prekršio zakon. Kada smenite inspektore da biste ih sprečili da dublje istražuju i proveravaju operativna saznanja, onda razarate društveno-pravne temelje sistema. Ali tada dolazi do jednog paradoksa da prst sumnje postaje uperen u one koji su zahtevali njihovu smenu. Jer inspektori ne proveravaju tračeve već idu tamo gde ih vode sumnje, a gde ima sumnje možda ima i neki dokaz", kazao je Tomanović za NIN.
 
Advokat Tomanović dodaje da su "ogromni resursi utrošeni da bi se sprečili inspektori da rade u smeru gde ih operativna saznanja vode".
 
"Deo nekih od najvažnijih državnih institucija je snažno angažovan na sprečavanju političkih iznenađenja i zakonskih neprijatnosti ako zakucaju inspektori na neželjena vrata. Svaki dobar policajac u poslednje dve godine postavlja pitanje - zašto? Zašto članovi vladajuće partije kritikuju inspektore? Zašto dolazi do kolektivne histerije sponzorisanih medija i instruisanih komentatora bliskih vlasti? Zašto BIA stalno vrši pritisak? Zašto inspektore uklanjaju iz resora droge? Sada je sumnja samo još veća jer imate serijsko samoprozivanje i samokandidovanje za sumnju u nezakonito delovanje, a to je onda dodatni motiv za sve poštene policajce da postave još neko pitanje koje počinje sa 'zašto'. Zato smena liči na trzaj jednog politički korumpiranog sistema, politički potkupljenih poltrona, privatizovanih službi i odabranih policijskih šefova da grčevito održe po svaku cenu politički trenutak u kojem su institucije države okupirane. A kolektivna reakcija različitih političkih činilaca, obaveštajnih centara moći i članova tih struktura samo budi dublje i veće uverenje da su inspektori na dobrom putu", ocenjuje Tomanović.
Zaključak advokata Tomanovića je da su "kreatori ideje o smeni, kreatori sistema i kulture nasilja nad pravom, društvenim moralom i ispravnim vrednostima izgubili sposobnost da osećaju svoju odgovornost, jer njihova ambicija nadmašuje njihove kapacitete. Izgubili su osećaj za meru jer vide likove inspektora da kucaju na njihova vrata, a zašto to vide, na to treba oni da odgovore ili će nam odgovoriti inspektori".
 
Ceo tekst pročitajte u novom izdanju NIN-a.
  • Joly

    31.08.2023 16:17
    Milenkovića za predsednika, Mitića za ministra unutrašnjih poslova, pa da se rešimo kriminala.
  • Ime

    31.08.2023 14:49
    Nije bitno
    @Žoržo
    Radio sam bez partijske knjižice u JP više od 15-tak godina, i kad su autobusima počeli da dovoze i zapošljavaju ljude bez ikakvog znanja i obrazovanja, a nažalost, i bez morala, i kad su na rukovodeća mesta počeli dolaziti ljudi sa "nakanom tamnijom od noći", promenio sam sredinu i otišao u privatne firme da radim...
    Jednostavno, nisam više mogao to gledati, a da se ništa promeniti nije moglo....eto....za tebe ću verovatno biti budala, ali za sebe, moju decu i ženu neću, kao ni za svoje poznanike i prijatelje....
    A iskreno se nadam da ćemo videti da u Srbiji ima časnih i poštenih policajaca.....
    Za ove inspektore reči hvale svih nas nisu dovoljne
  • 2023

    31.08.2023 11:36
    pale 2T banana a sad i 10T banana, kao i 112T cigara.. samo pratite crnu hroniku u narednom periodu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija