Roditeljima učenika na Kosovu po 80 evra za udžbenike

U osnovnim i srednjim školama na Kosovu danas je počela nova školska godina.
Roditeljima učenika na Kosovu po 80 evra za udžbenike
Foto: 021.rs
Za razliku od prethodnih, udžbenike za učenike ove godine kupuju roditelji, ali će sredstva za kupovinu nadoknaditi Vlada Kosova.
O tom postupku vodila se velika javna debata, građani su se žalili da samo knjige koštaju skoro 80 ​​evra i da taj iznos nije dovoljan za nabavku ostalog školskog pribora, kako je najavila ministarka prosvete Arberie Nagavci.
Juče je Nagavci saopštila da su završene procedure uplate sredstava za kupovinu školskih udžbenika za 81 hiljadu korisnika, koji su podneli zahteve do 28. avgusta, dok će u narednim danima biti uplaćena sredstva i za ostale koji su podneli zahteve.
 
Nagavci je dodala da je identifikovano samo 75 slučajeva grešaka roditelja prilikom prijave. Rečeno je da će biti obavešteni o neophodnim ispravkama koje treba izvršiti kako bi i oni dobili sredstva.
 
Inače, Vlada Kosova je u sredu za ovu subvenciju izdvojila 13 miliona evra, dok se zahtevi za nadoknadu mogu dostaviti tokom septembra.
U poslednjih deset godina Ministarstvo obrazovanja je na početku svake školske godine obezbeđivalo udžbenike za učenike od prvog do petog razreda.
 
Prema do sada dostupnim informacijama ima problema sa obezbeđenjem udžbenika za učenike iz redova bošnjaške i turske zajednice.
  • 65+

    01.09.2023 15:49
    @Limanac
    Ako je tako, zašto onda moramo prelazitii granicu?
  • Лиманац

    01.09.2023 15:03
    @Иван
    Добар покушај. Косово и Метохија је аутономна покрајина у саставу Србије.
  • Ivan

    01.09.2023 12:13
    .
    Šta nas briga za njihovu vladu i tamo neku državu?! Zašto kod nas ne obezbeđuju udžbenike od 1-8 razreda?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija