FOTO, VIDEO Uz haos završena "rasprava" o amandmanima na rebalans budžeta, nastavak sutra

Bez i jedne diskusije u Skupštini Srbije završena je rasprava o amandmanima na predlog rebalansa budžeta za 2023. godinu.
FOTO, VIDEO Uz haos završena "rasprava" o amandmanima na rebalans budžeta, nastavak sutra
Foto: FoNet
Nastavak rasprave o amandmanima o drugim zakonima zakazan je za sutra u 13 časova, a za ministra privrede glasanje je zakazano za sutra u 11.30 časova.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ismejala je na kraju pokušaje opozicije da zaustave rad skupštine.
 
"Jeste li uspeli da blokirate rad skupštine? Niste! Uspeli smo da razmotrimo rebalans, da povećamo penzije i subvencije, da damo pomoć majkama", rekla je Brnabić uprkos negodovanju opozicije.
 
Premijerka je rekla da "nije imala sumnju da će se izboriti i usvojiti rebalans", i ponovila da će država do kraja meseca dati pomoć od po 10.000 dinara svakom detetu do 16 godina.
 
"Da znate da će 947.000 dece dobiti jednokratnu pomoć do kraja meseca zato što smo mi istrajali i nismo se povukli i nikada se nećemo povući. Povećaćemo subvencije sa 9.000 na 18.000 dinara po hektaru za poljoprivredu", rekla je Brnabić.
 
Na kraju rasprave, predsednik Skupštine Vladimir Orlić rekao je opoziciji da je njihov jedini uspeh to što je završena i rasprava o amandmanima te da će se glasati pre nego što se očekivalo.
 
Deo opozicionih partija koji organizuju proteste "Srbija protiv nasilja" danas je bukom započeo blokadu skupštine, zahtevajući vanredne parlametarne i beogradske izbore, ali Orlić nije prekinuo sednicu.
 
Uzvicima "lopovi, lopovi", pištaljkama, aplauzima i bukom, poslanici opozicije pokušali su danas da spreče početak rasprave o 25 tačaka dnevnog reda.
 
Poslanici poslaničkih grupa Demokratska stranka, Pravac Evropa, Narodna stranka, Zeleno-levi klub, Moramo- Zajedno i Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije držali su transparente na kojima je pisalo "Smena REM", "Odgovornost Vulina", "Ispunite zahteve", "Odgovornost Gašića", "Kosovo je Srbija", "Smena rukovodstva RTS", "Stop rijalitiju".
 
 
Skupštinsko obezbeđenje stajalo je oko govornice i nije dozvoljavalo poslanicima da joj priđu. 
 
Predsednik Skupštine Srbije nastavio je sednicu uprkos povicima "lopovi lopovi" i "napolje, napolje", zvižducima i udaranju u klupe, ali se niko od ovlašćenih predstavnika poslaničkih grupa koji uvek govore na početku, nije javio za reč nakon premijerke.
 
 
Predsednik Skupštine je prešao na listu govornika i prvi je dobio reč samostalni poslanik Jahja Ferhatović koji je rekao da je nemoguće govoriti i zamolio kolege da onima koji žele da diskutuju daju mogućnost da se izjasne o zakonoma. Ferhatović je pokušao da govori o zakonima, ali se nije čuo od grupe poslanika koji su stajali ispred njega, pravili buku i isticali transparente sa zahtevima protesta.
 
Orlić je nastavio da izgovara imena poslanika iz opozicionih stranaka tvrdeći da oni sprečavaju povećanje penzija, a uvedena je i nova tema - da opozicija ne želi da deca sa retkim bolestima dobiju novac za lečenje.
 
 
Orlić je, uprkos veoma glasnom udaranju u klupe, povicima i dobacivanju nastavio da čita listu govornika, ali je nekoliko poslanika odustalo od govora.
 
 
Tek drugi govornik danas bio je Zaim Redžepović iz Stranke pravde i pomirenja, koji je ponavio da je ponašanje poslanika nedopustivo. Pozvao je građane Sandžaka da vide u kakvim uslovima poslanici rade, i rekao da "manjina uzurpira rad skupštine". Ipak mu je posle nekoliko minuta Orlić isključio mikrofon, jer se čuo glas jedne poslanice koja je u mikrofon uzviknula "odgovaraćete, odgovaraćete".
Orlić je nastavio da čita listu govornika iz Dveri, Narodne stranke, Zavetnika, ali niko nije želeo da govori.
 
Predsednik Skupštine je zatim zaključio pretres o 25 tačaka dnevnog reda, među kojima je i predlog rebalansa budžeta i otvorio raspravu o amandmanima na taj predlog. Uprkos pokušajima blokade, uz buku, Orlić je nastavio da proziva poslanike koji su podneli amandmane na budžet, iako su oni odbili da govore.
 
Za reč se javio samo poslanik Dejan Bulatović koji je ponovio da više nije u opoziciji, da ona "ruši sistem i sprovodi nasilje" i pozvao vlast da podigne cenzus, "koji opozicija neće preći".

Komentari 49

  • @Mr Pit & 12 guslaca

    06.09.2023 10:55
    Težak taj srpski jezik, a? Polako, naučićeš...
  • Bosanac

    05.09.2023 20:48
    Ukinuti Pink i opoziciju.
  • Mr Pit & 12 guslaca

    05.09.2023 20:25
    Што је прошлост опозиције 'славнија' , суочавање стим после Парламентарних избора ће бити болнија ! Није наша опорба(опозиција) лук и вода
    ,него лук без стреле ! Главне особине неких превише бучних и дрских опозиционара:Што више 'знају' , стим више 'лају'!
    (Мр Пит & 12 'гуслача')

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.