Rusi koje se protive ratu u Ukrajini odlaze iz Srbije: Proterani jer je BIA procenila da su rizični

Manje od mesec dana pošto je MUP Jevgeniju Iržanskom ukinulo dozvolu za boravak, jer prema proceni BIA postoje "bezbednosne smetnje", Upravni sud odbio je zahtev za odlaganje tog rešenja.
Obrazloženje suda je, između ostalog, da Iržanski za odlaganje rešenja nije naveo dovoljno razloga.
"Odlazimo u Crnu Goru krajem ove ili početkom sledeće nedelje. Odande ćemo nastaviti borbu protiv ovakve odluke. Dali smo punomoćje našem advokatu, a mi u Srbiju ne možemo da uđemo do avgusta sledeće godine", kaže Iržanski za Dojče vele.
U rešenju Upravnog suda u koje je Dojče vele imao uvid, piše da je Iržanski izjavio da ne može da se vrati u državu porekla, jer strahuje za svoj fizički i psihički integritet, pošto u Srbiji organizuje koncerte ruskih umetnika koji se protive ratu u Ukrajini.
 
"Čini se da se Upravni sud zadovoljio formalističkim pristupom i natovario je nesrazmeran teret Iržanskom da dokazuje stvari koje ne može da dokaže. Evropski sud za ljudska prava u istovetnim situacijama prevaljuje teret dokaza na državu koja je odlučila da protera stranca. Iz rešenja Upravnog suda se vidi da taj sud nije pročitao bezbednosnu procenu (BIA) da bi se uverio u adekvatnost razloga za proterivanje Iržanskog. To rađa sumnju u kvalitet rada sudskog veća i ukazuje na površnost u pristupu ovom osetljivom predmetu", kaže za Dojče vele advokat Mihailo Pavlović.
 
Pravni savetnik Beogradskog centra za ljudska prava Petar Vidosavljević, ističe da nadležni organi Srbije ne bi smeli da proteraju osobu ukoliko joj u državi porekla preti progon, mučenje i nečovečno ili ponižavajuće postupanje. 
 
"Sve ovo bi moglo da se istakne ukoliko bi gospodin Iržanski nastavio da koristi pravna sredstva koja su mu dostupna", kaže Vidosavljević.
 
Ugrožavanje nacionalne bezbednosti ili režima?
 
Mihailo Pavlović objašnjava da Iržanski može da ostane pri tužbi za poništavanje rešenja Uprave za strance MUP-a, ali i da inicira postupak pred Ustavnim sudom za odlaganje izvršenja rešenja.
 
"Može i da pred Evropskim sudom za ljudska prava traži usvajanje privremene mere zabrane proterivanja. U ovom trenutku za to nema prepreka. S obzirom na rad Ustavnog suda i na činjenicu da je odlaganje izvršenja pred tim telom prilično nedelotvorno sredstvo, izglednije je da zaštitu ostvari pred Evropskim sudom za ljudska prava, koji bi o tome odlučio u kratkom roku, za desetak dana", objašnjava Pavlović.
 
Predrag Petrović iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku ocenjuje da je Iržanski proteran iz Srbije zbog kritičnog stava prema režimu u Moskvi. 
 
"Aktuelni režim u Beogradu se oseća ugroženo, isto kao što se ugroženo oseća i Putin. Samim tim, ti autokratski režimi smatraju da neko ko kritikuje njihovu vlast, predstavlja opasnost za nacionalnu bezbednost", kaže Petrović.
 
Povreda ljudskih prava?
 
Petar Vidosavljević podseća da je MUP u avgustu donelo odluku u kojoj se konstatuje da postoje bezbednosne smetnje za dalji boravak Iržanskog u Srbiji, ali bez obrazloženja.
 
"Ustav Srbije i domaći zakoni, ali i Evropska konvencija o ljudskim pravima, predviđaju pravo na pravno sredstvo, odnosno ulaganje žalbe. Ono mora biti delotvorno, a iz prakse Evropskog suda za ljudska prava to znači da mora da postoji mogućnost da se popravi osporeno stanje i da postoje razumni izgledi za uspeh. Međutim, kada nemate obrazloženu odluku, nemate ni razloge koje biste pobijali žalbom, osim činjenice da odluka nije obrazložena", objašnjava Vidosavljević.
 
Mihailo Pavlović ističe da je i Upravni sud propustio da učini ono što je morao da bi doneo pravilnu odluku. 
"Osim što nije pribavio bezbednosnu procenu, nije cenio činjenicu da se on bavi organizacijom koncerata koji skreću pažnju na agresiju Rusije na Ukrajinu, da postoji bojazan Iržanskog za njegov život ukoliko bi bio dostupan organima Rusije. Postoji bojazan i od višegodišnjeg zatvora zbog njegovog neslaganja sa agresorskom politikom te zemlje", navodi Pavlović.
 
Dodaje da je to bilo dovoljno da Upravni sud "detaljnije razmotri" zahtev Iržanskog za odlaganje rešenja o ukidanju dozvole za boravak. 
 
"Očigledno da se sud odlučio da ostane na liniji navoda MUP-a bez adekvatnog razmatranja ključnih činjenica za ovaj predmet. Zato je upitno da li je Iržanski imao delotvoran mehanizam za zaštitu svojih prava u Srbiji i pravično suđenje, u smislu člana 6 Evropske konvencije o ljudskim pravima", precizira Pavlović.
 
Ceo tekst Dojče velea čitajte OVDE.
  • Franc

    28.09.2023 14:02
    Koka
    Sad vam smeta, a do juče ste lajali na zbezde, politikom u svojoj kući, ili kod onih koji su im mentori, dovočjno je domaćih huškača i botova, ljudska prava kao na zapadu.
  • Nemanja

    28.09.2023 13:26
    Kao što je slučaj i sa bosanskim, crnogorskim i hrvatskim migrantima, ova "država" preferira da izbira talog a normalne ljude natera da produže dalje.
  • /

    28.09.2023 12:19
    /
    w/e
    osudjujemo srbiju zato sto provocira reakcije drugih ka njoj i sto se okrece pogresnoj strani

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija