U Brazilu uhapšen sin "srpskog kralja kokaina"

Pod sumnjom da je švercovao kokain i da je vođa balkanskog narko kartela, u Brazilu je uhapšen Aleksandar Nešić, sin osuđivanog narko dilera Gorana Nešića Cige, pišu brazilski mediji.
U Brazilu uhapšen sin "srpskog kralja kokaina"
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako prenosi Vreme, Aleksandar Nešić je označen kao vođa balkanskog narko kartela i jedan od najvećih evropskih trgovaca drogom. Policija ga je zbog sumnje da je rukovodio švercom 7,5 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Srbiju uhapsila u četvrtak, u njegovoj kući u Guaruji na obali Sao Paula gde je, prema podacima iz istrage, dogovarao šverc kokaina preko luke Santos.
Prema pisanju brazilskih medija, on je zauzeo mesto svog oca Gorana Nešića koji je zbog šverca kokaina u Brazilu uhapšen 2011. godine
 
Beograđanin Goran Nešić (47) poznat je kao "srpski kralj kokaina". U Brazilu je držao dva fudbalska kluba, od kojih je jedan bio prvoligaš. U kriminalnoj hijerarhiji bio je iznad Darka Šarića i Dejana Stojanovića Keke, vođe Kekinog klana. Uhapšen je 2011. godine u akciji brazilske policije.
Brazilski mediji tada su pisali da je bio jedan od najmoćnijih mafijaša u Latinskoj Americi. U tadašnjoj akciji "Niva" privedena je 31 osoba, pronađeno 620 kilograma kokaina i 846.000 evra.
 
Nešić stariji je, tako se pisalo, u poslove sa drogom uveo Dejana Stojanovića Keku i Darka Šarića. Pisalo se i da je utočište u narko poslovima u Južnoj Americi pružio gotovo svim kriminalcima koji su uspeli da pobegnu iz Srbije.
 
Goran Nešić je početkom 2018. godine izručen iz Brazila i upućen u Zabelu na izdržavanje osmogodišnje zatvorske kazne zbog šverca 24,5 kilograma heroina, zbog čega je, dok je bio u bekstvu od 2001. godine, bio osuđen u Srbiji. Sada je na slobodi.
 
Osim Aleksandra Nešića, ove nedelje uhapšeno je još petnaest članova narko grupe u kojoj ima i bivših vojnika koji su učestvovali u ratu u Bosni 1990-ih. Deo njih povezan je sa ozloglašenom brazilskom kriminalnom organizacijom Primeiro Comando da Capital (PCC).
 
Prema policijskim izveštajim, banda PCC šalje kokain u Evropu, koji primaju grupe povezane sa italijanskom mafijom Ndrangeta u regionu Kalabrije, koja je odgovorna za logistiku da droga stigne u zemlje istočne Evrope.
 
Istraga je počela pre godinu i po, kada je na brazilskom ribarskom brodu na obali Afrike zaplenjeno 5,5 tona kokaina. Usledila je još jedna zaplena 2 tone droge u međunarodnim vodama. U ta dva navrata uhapšeno je ukupno 12 osumnjičenih – 10 državljana Brazila i 2 državljanina Crne Gore.
 
Prema podacima brazilske policije, Aleksandar Nešić je bio taj koji je pregovarao sa bandom PCC i koordinirao logistiku, te je on bio i glavna meta ove međunarodne akcije.
 
Uprkos tome što ga smatraju jednim od najvećih trgovaca drogom na svetu, do sada je u Brazilu osuđivan samo zbog pijanstva, saobraćajnih nezgoda i nepoštovanja autoriteta.
Istraga je sprovedena u okviru Evropolove operativne radne grupe "Balkanski kartel". Kako navode u Evropolu ciljana kriminalna grupa, poznata po svojoj razrađenoj mreži koja se proteže na obe strane Atlantika, bila je umešana u široku trgovinu kokainom iz Južne Amerike na raznim evropskim destinacijma.
 
U akciji su pored Evropola i brazilske policije učestvovali i Uprava kriminalističke policije MUP-a Srbije i američka DEA.

Teme

droga
  • O mama

    10.10.2023 12:46
    Lepo nas je Moby Dick upozoravao...
  • Koferce

    07.10.2023 17:02
    Samo hapsiti i isporucivati inostranstvu, jer su tamo prave kazne za narko-mafiju.
    U Srbiji ih jos nagrade i operu pare kroz stanove
  • C-3PO

    07.10.2023 13:35
    Uskoro!!!
    Kvadrat ide dole!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.