TS: Za realizaciju projekta EXPO 2027 Zakon o javnim nabavkama stavljen van snage

Transparentnost Srbija (TS) upozorila je da će radovi na izgradnji izložbenog prostora za EXPO 2027 u Beogradu, "biti ugovoreni bez primene zakona o javnim nabavkama".
TS: Za realizaciju projekta EXPO 2027 Zakon o javnim nabavkama stavljen van snage
Foto: Pixabay
To, kako su ocenili, stvara veliki rizik da troškovi realizacije tog projekta budu veći nego što bi bili u uslovima pune konkurencije.
U saopštenju TS se navodi da "zakon o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO Belgrade 2027 stavlja van snage zakon o javnim nabavkama, ali i pojedine odredbe drugih propisa o eksproprijaciji, planiranju i izgradnji".
"Taj 'recept' je već oproban u nekoliko drugih slučajeva od kojih su najpoznatiji Beograd na vodi, Moravski koridor i (nerealizovani) Južni tok. Usled isključenja primene zakona o javnim nabavkama, u slučaju da za izbor izvođača radova budu postavljeni diskriminatorni uslovi, to neće biti moguće osporiti pred bilo kojim državnim organom", upozorava TS. 
 
Transparentnost je navela i da je Vlada Srbije poseban zakon za taj projekat predložila zajedno sa budžetom za 2024. godinu i drugim propisima, što kako su ocenili "bitno smanjuje šanse da se on adekvatno razmotri u parlamentu, dok Ministarstvo finansija nije organizovalo javnu raspravu o nacrtu, iako je ona bila obavezna na osnovu zakona o državnoj upravi".
 
"Posebno napominjemo da Vlada Srbije nije ni pokušala da opravda ukidanje javnih nabavki za ovaj vredan projekat u obrazloženju predloga zakona. Čak ni hitnost realizacije, koja se navodi kao razlog za odstupanje od drugih propisa, svakako ne bi bila valjan razlog, jer sam zakon o javnim nabavkama omogućava skraćenje rokova kada je to opravdano", stoji u saopštenju.
 
Dodaje se da je predlogom budžeta Srbije za 2024. godinu na razdelu Ministarstva finansija u naredne tri godine planirano 67,8 milijardi dinara za EXPO 2027, kao i 49 milijardi dinara za izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona, što u zbiru iznosi oko milijardu evra.
 
"Može se pretpostaviti da će najveći deo ovog novca bitu utrošen upravo za izvođenje radova, imajući u vidu da je investitor oslobođen dužnosti da plaća naknadu za uređivanje građevinskog zemljišta", piše u saopštenju Transparantnosti Srbija.
  • Milan

    08.10.2023 14:35
    Pljacka
    Zakon mora da vazi za sve.....Ovde je prica da se ogroman budzet ocerupa dogovorenim kombinacijama
  • Mile Sauer

    08.10.2023 13:53
    Malo se upristojite sa tim da Juzni tok nije realziovan …
    Javne nabavke ?
    zastarro sistem u kome samo forma dobodi do sustine da svako kupi bas ono sta zeli po vecoj ceni zbog konsuktanata, ljudi koji radne JN kod ponudjaca ili kupca
  • zztop

    08.10.2023 13:36
    Pa i broz je govorio da se ne treba držat zakona ko pijan plota ... živela korupcija i grabež ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija