Sindikati: Vlada se obavezala da do 2025. izjednači platu nastavnika sa republičkim prosekom

Reprezentativni prosvetni sindikati saopštili su da se Vlada Srbije obavezala da do januara 2025. godine izjednači prosečnu platu nastavnika sa republičkim prosekom.
Sindikati: Vlada se obavezala da do 2025. izjednači platu nastavnika sa republičkim prosekom
Foto: Pixabay

Oni su danas sa Vladom Srbije potpisali Protokol o platama zaposlenih u obrazovnom sistemu.

U januaru 2024. godine odnos početne plate nastavnika biće 0,93 od republičkog proseka, navodi se u saopštenju Sindikata radnika u prosveti Srbije, Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata obrazovanja Srbije.
U decembru 2024. godine planirana prosečna plata u Srbiji biće 110.000 dinara (950 evra), a potpisanim Protokolom, početna plata nastavnika treba da bude jednaka tom iznosu.
 
Odeljenske starešine povećanjem dodatka sa 4 odsto na 7 odsto, od januarske plate 2024. godine, imaće početnu platu 92.749 dinara, dok će nastavnik sa 20 godina staža i odeljenjskim starešinstvom imati 99.863 dinara.
 
Protokolom je predviđen zajednički rad na smanjenju administracije u školama, a sindikati navode da su već dostavili konkretne predloge u tom smislu, kao i da će do marta 2024. aktivnosti biti završene i obavezujuće Protokolom.
 
"Izmena Uredbe o koeficijentima za tehničko osoblje u obrazovnim ustanovama ne odnosi se na sve u sistemu (visoko obrazovanje) i nije rešila odnos najjednostavnijeg rada od odgovornih poslova i nosioca delatnosti. Protokolom se Vlada obavezuje da će u saradnji sa sindikatima izvršiti izmene koeficijenata u 2024. godini", dodaje se u saopštenju.
 
Zakonom o finansiranju visokog obrazovanja, kako su naveli ti sindikati, mora se dati mogućnost realne i održive finansijske politike visokoškolskih ustanova, kako bi se sprečio odliv mladih stručnjaka, asistenata i doktora nauka iz zemlje.
 
Sindikati su naglasili da se Vlada Srbije u kom god sazivu postojala, obavezala da će u narednoj godini biti vanrednih povećanja za prosvetu, a u cilju da nastavnik početnik ima platu jednaku prosečnoj plati u Srbiji, kao i da se obavezala na izmene zakonskih rešenja za smanjenje administracije u školama.
 
"Ovim Protokolom ne prestaje rad na poboljšanju statusa zaposlenih u obrazovanju i nastavljaju sa radom Radne grupe na svim nivoima obrazovanja", naveli su sindikati.
  • pajo patak

    13.10.2023 13:34
    @Nista
    Nista Ne-maš; ni brige, ni pameti.
  • Tetka

    13.10.2023 09:53
    Obecanje ludom radovanje
    Tako je onomad ta ista vlada obecala minimalnu zaradu na nivou potrosacke korpe, pa sada objasnjava da nema i ne treba da bude korelacije izmedju te dve velicine.
    Zivi bili pa videli sta ce od ovoga biti.
  • 9

    13.10.2023 01:59
    Alan Ford
    " Budemo li ikada imali novaca na bacanje možda vam tada dam 10 centi nagrade . Do tada se strpite vrijemena su teška " . Koji kreten je ovo potpisao u prosveti nikada radio nije ili je prodao dušu đavolu tj zemari . Dobićete , ako dobijete kada već sve inflacije protutnje , a možda ( daj Bože ) tada i ne budemo na vlasti već na Tenerifama sa stalnim boravkom. Prosvetari sem da budete glineni golubovi tatinim sinčićima za bolje i niste. Džaba Vam škole kada nemate šta da stisnete , metnete ključ u bravu i izvedete decu mama i tatama u svoje kuće. Neka tamo pluju , psuju , razvaljuju,tuku se sa komšilukom , sede po kockarnicama i troše im novce , uništavaju komšijsku imovinu i za to niko ne odgovara, pa neka ih sami obrazuju i vaspitavaju. Imam 32 godine staža , bez kredita i sa 100% norme mesečno prihodujem od tigra 68.000 din ,sa uračunatim regresom i toplim obrokom , a za vreme raspusta dobijem i 8.000 manje jer nemam nastavu . Ko ne veruje neka proveri podatci su javni. Svega 20000 više od žene koja u školi vuče metlu i ima II stepen stručnosti i na početku je radnog veka . E pa sherem se na tigra koji ovako ceni obrazovanje i na sindikalce koji su "nešto" potpisali sa Brljabom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.