DS: Sindikati prosvete pod pretnjom potpisali protokol koji je više pamflet SNS-a

Protokol sindikata u prosveti sa ministarstvom izgleda kao pamflet Srpske napredne stranke, poručuje danas Demokratska stranka.
DS: Sindikati prosvete pod pretnjom potpisali protokol koji je više pamflet SNS-a
Foto: Pixabay
"Nakon pretnje ministarstva prosvete da će svim nastavnicima koji stupe u štrajk biti umanjene plate, sindikati su odustali od najavljenog štrajka i potpisali protokol", poručuje DS. 

Uvodni deo protokola je, naglašavaju, rezervisan za pohvale Vladi Srbije, u kojoj se navodi da je 18.000 zaposlenih u obrazovanju koji su bili zaposleni na određeno dobilo posao za stalno, ne navodeći da je zbog zabrane zapošljavanja, upravo ova vlast daleko više učitelja i nastavnika držala na ugovorima na određeno, onemogućivši mladima da dobiju stambene kredite i osnuju porodice. 

"Takođe, u protokolu se nabrajaju povećanja plata u obrazovanju u 2023, ne uzimajući u obzir opšte povećanje cena, pogotovo divljanje cena osnovnih namirnica. Кada je ova vlast 2012. došla na vlast, plate u obrazovanju su bile iznad republičkog proseka, dok će i posle najavljenog povećanja početkom 2024. godine ostati daleko ispod republičkog proseka. Vučić je već najavio pomenuto povećanje plata u januaru naredne godine, a pre skoro godinu dana je u okviru usvojenih mera za prevenciju nasilja u školama predviđeno da se dodatak za razredno starešinstvo poveća sa 4 odsto na 7 odsto plate, što je isto predviđeno protokolom", saopštava ova stranka i dodaje da sindikati nisu zapravo ništa ispregovarali.
 
Protokolom se, tvrde, samo potvrđuju ranija obećanja vlasti za neki naredni period, bez garancija da će potpisano biti i ispunjeno.

"Zbog toga je ovaj potpis sindikata - potpis na nastavak politike ponižavanja prosvetnih radnika koji nikako ne mogu biti zadovoljni odlukom sindikata da taj protokol potpišu", zaključak je Demokratske stranke.

  • Prosvetar

    13.10.2023 15:07
    ...
    U zadnjih 30 godina svom partijama je obrazovanje bila zadnja rupa na svirali. A kad dodju izbori onda su svima puna usta. Sve ista bagra.
  • Јавор

    13.10.2023 12:03
    Чудан смо ми народ а Турци још чуднији , после 500 година оставише називе: Црна Гора - Монте Негро , Црни Ђорђе - КараЂорђе а шта му дође по Српски ево наука Монте - Кара а црна обадва, нема везе са ДС ал зацрнише Србију са СНС и СПС

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija