Pometnja na Kosovu: "Ne može Francuska jednostrano da ukine viznu liberalizaciju"

Direktor Instituta EPIK Demuš Šaša rekao je da nema šanse da Francuska jednostrano obustavi viznu liberalizaciju za Kosovo za sve zemlje članice EU i Šengenske zone.
Pometnja na Kosovu: "Ne može Francuska jednostrano da ukine viznu liberalizaciju"
Foto: Pixabay
Komentarišući izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona koja je u danas izazvala pometnju na Kosovu, savetovao je da "Kosovo treba da se osmehne i da ništa ne govori".
"Kosovo je uradilo sve svoje zadatke i može udobno da sedi za liberalizaciju viznog režima. Čekamo sa osmehom 1. januar 2024. godinu. Sada, ako predsednik Makron ima novi stav u vezi sa liberalizacijom viza, dobro je da razjasnimo. Nema šanse da Francuska jednostrano i samostalno obustavi liberalizaciju viza. Ovo je zakonski nemoguće. Za mene je zlatno pravilo u vezi sa suspenzijom vizne liberalizacije ne shvatajte ništa ozbiljno dok ne čujete da Evropska komisija govori o tome. Do tada, sve što čujete je normalan deo političkih igara i pregovora", napisao je Šaša na Fejsbuku.
Makron je danas u Tirani zapretio Kosovu da može doći do ukidanja zaustavljanja procesa liberalizacije viza za Kosovo, koja stupa na snagu 1. januara 2024. godine i rekao da je Francuska u dobroj veri odlučila da ukine vize za Kosovo.
 
Ova izjava je na Kosovu je protumačena kao "odluka" o obustavi liberalizacije.
Makronov koabinet: O suspenziji liberalizacije viza razgovaraće se sa partnerima 
 
Pres služba predsednika Francuske Emanuela Makrona izjavila je za albanski ABC njuz da će se o odluci Francuske o suspenziji liberalizacije viznog režima za Kosovo razgovarati sa drugim evropskim partnerima i da je posledica "blokade Kosova".
 
Makron nije danas na konferenciji za novinare sa premijerom Albanije Edijem Ramom izneo više detalja o tome, ali je rekao da je pitanje viza trenutno suspendovano i da je do toga došlo jer se radi "o poštovanju date reči koja nije održana".
 
Makron je od lidera Kosova i Srbije zatražio da se obavežu da će ići napred u narednim nedeljama, što je prema njemu uslov mira na celom području.
 
Izjava pres službe francuskog predsednika dokazuje da je to u ovom trenutku stav samo Francuske i da se o tom predlogu nije razgovaralo niti raspravljalo na nivou Evropske komisije, koja je jedino nadležna da donosi takve odluke, ocenjuju u ABC njuzu. 
  • felix

    18.10.2023 11:10
    @sofronije
    al je tebi dobro , kvalitet si nabavio a , pa lebdiš i bulazniš ...
  • Sofronije

    18.10.2023 10:30
    Dok je neobjasnjivo da za teroristicki napad i ubistvo policajaca Kosova Makron ne reaguje ,kao da se nista nije dogodilo..a to je dolivanje ulja na vatru koju bi Makron trebao objasniti..Dok dali ce uvesti vize ili ne Kosovo se brine koliko za lanjski sneg na Jahorini...jos manje Kurti koji ne funkcionise pod pretnjom,prevarom i diktatima a ponajmanje Francuske
  • Eon

    18.10.2023 07:38
    Sledeći korak
    Makron je odlučio, sad još da se vidi da li će Vašington to da odobri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.