FOTO: Otkrivena spomen soba Draži Mihailoviću, policija zaustavila aktiviste koji se protive

U Bregalničkoj ulici u Beogradu otvorena je spomen soba u okviru koje se nalazi spomenik Dragoljubu Mihailoviću.
"Spomenik ne treba Draži Mihailoviću, nego nama da služi našem miru i pomirenju", poručio je večeras akademik Matija Bećković na otkrivanju spomenika "bezgrobnog generala Mihailovića, vrhovog komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini".
Bećković je rekao da je "onaj koji je ubio Mihailovića i ostavio ga bez groba, sahranjen na glavnom brdu glavnog grada srpskoga naroda", a i niko ne pita po kom zakonu je to učinjeno.
Prema oceni Bećkovića, Mihailović nema premca među srpskim velikomučenicima, a "pre linčovanja ponavljao je da nikada, nigde i ni po koju cenu pod njegovom komandom nije bilo saradnje sa okupatorom".
 
Inicijator postavljanja spomenika Igor Braunović je istakao je da je otvaranjem muzeja Mihailoviću "dosanjao svoj dečački san"
 
"Ne dozvolite da nam se dogodi ono što se desilo Draži i njegovim sledbenicima - da treba učiniti sve da zaboravimo ko smo i šta smo, da zaboravimo veru i naciju", kazao je Braunović.
 
Pristalice Ravnogorskog pokreta okupile su se na svečanosti, sa razglasa su puštane četničke pesme, a pripadnici policije blokirali su susedne ulice kako protivnici veličanja Mihailovića ne bi mogli da priđu skupu.
 
 
Po završetku manifestacije saobraćaj i prolazak Bregalničkom i Kajmačalanskom ulicom su normalizovani. 
 
Otvaranju su prisustvovali unuk generala Mihailovića, Vojislav Mihailović, predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije i sveštenici Srpske pravoslavne crkve.
 
Podizanje spomenika i otvaranje muzeja Mihailoviću osudio je Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, uz ocenu da "otvaranje privatnog muzeja i postavljenje spomenika u Beogradu posvećeno vođi kolaboracije sa fašizmom smatraju korakom u pravcu ubrzane fašizacije društva". 

Policija zaustavila aktiviste koji se protive

Pripadnici interventne jedinice policije i policijske brigade zaustavili su danas popodne, na uglu Kajmačalanske i Bregalničke ulice, nekoliko aktivista koji se protive otvaranju Spomen-muzeja Draži Mihailoviću, a među njima je i aktivistkinja Aida Ćorović, javio je reporter FoNeta.

"Neki ljudi u Mihailoviću vide heroja, ali postoje istorijski dokumenti i izvori i presude o kojima ne može da se polemiše", rekla je ona.
 
 
Ćorović je istakla da je Mihailović nedvosmisleno bio kolabrocionista okupatora u Drugom svetskom ratu i da u tom smislu on simboliše najmračnije strane istorije.
  • Smrdijestina

    20.10.2023 14:24
    pocast UDBI
    U iscekivanju sam muzeja i biste Vjekoslava Seseljugica...
  • Trt

    20.10.2023 12:07
    @Coa

    Znači Aida ima pravo da se buni samo u Novom Pazaru, alu zato Bosanci mogu da prekrajaju istoriju i slave svoje ratne zločince po Novom Sadu i Beogradu?
  • posmatrač

    18.10.2023 14:50
    crni i crveni
    Dedu su streljali Nemački vojnici 21.10.1941. u Kragujevcu. To je obeležilo živote moje majke i tetke. Živih muškaraca porodice moga dede iz Kragujevca više nema (od 1942) kada je od muke umro njegov stric odlikovani heroj sa Solunskog fronta. Pokojna baba mi je rekla za četnike "Sine bili su sa Nemcima u kamionima" 1943 i 1944. Partizani u kuću streljanog dede ubacuju dve porodice. Baba sa mojom majkom i tetkom se 1945 vraća majci u Beograd. Koje muke neću ni jedne ni druge. Ja bivam mobilisan i branim otadžbinu 1999 sa skoro 40 godina. Ima li kraja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.