Troje dece izašlo samo iz vrtića: Zbog čega je to noćna mora svakog vaspitača?

U poslednjih nekoliko dana troje dece, dvoje u Smederevu i jedno u Beogradu, izašlo je iz vrtića, a da to niko nije primetio.
Troje dece izašlo samo iz vrtića: Zbog čega je to noćna mora svakog vaspitača?
Foto: Pixabay
Vaspitačica Ljiljana Dragutinović kaže za RTS da to nije čest slučaj, da se najčešće dešava prilikom otpusta dece i da je važno da roditelj prilikom dovođenja i odvođenja deteta bude njemu posvećen, i da se obavezno javi vaspitaču.
Prošle nedelje, dvoje dece bez pratnje odraslih, napustilo je objekte Predškolske ustanove "Naša radost" u Smederevu.
Dvogodišnje dete napustilo je objekat u centru grada, a predškolac objekat u mesnoj zajednici Carina. Na sreću, nije bilo većih posledica i deca su bezbedno vraćena u vrtiće. 
 
Deca su iskoristila trenutak kada je najveća gužva u vreme otpusta dece, iako se oni zaključavaju i imaju "kontrolu pristupa" na ulaznim vratima.
 
Iako je to uznemirilo mnoge roditelje, svesni su da to može da se desi i najiskusnijim vaspitačicama.
 
Rešenje vide da se na ulazima, kao i u školama postave čuvari, ali i poveća broj vaspitača jer su grupe uglavnom velike.
 
Predsednica Udruženja vaspitača Beograda Ljiljana Dragutinović kaže da se takve situacije retko dešavaju, a dogode se prilikom prijema ili otpusta dece, kada dete krene za svojim ili drugim roditeljima i decom.
 
"Dešava se da dete krene za drugim roditeljem, važno je da ako to roditelj primeti, da ga vrati. Pre podne su najčešće kod ulaza dežurne sestre da neko ne promakne i ne izađe, a posle podne su to obično servirke", objašnjava Dragutinović.
 
Bezbednost dece je kod vaspitača na prvom mestu, posebno kada napuštaju sobu sa decom prilikom izlaska u dvorište ili kada kreću kući.
 
"Sa iskustvom od skoro 40 godina, osim što stalno prebrojavamo decu, ja već znam njihove potrebe, gde se obično nalaze u dvorištu. Prevelike grupe jesu problem iako mi imamo pristojne normative. Kada su grupe veće, tu je i treći vaspitač u najfrekventnijem delu dana", rekla je vaspitačica Ljiljana Dragutinović.
Smatra da je prilikom izbora vrtića, ako je moguće, najbolje izabrati najbliži jer dete može već da prepozna put, s decom je koju će kasnije verovatno sretati i u školi.
 
Kaže da roditelji najčešće greše u tome što prezaštićuju decu, voze ih i odvoze iz vrtića, često žure i ne pozdrave se s decom, pa dete ostavljaju neumireno i ono hoće da krene za njima.
 
"Konekcija roditelja, dece i svih nas je veoma bitna", istakla je u razgovoru za RTS Ljiljana Dragutinović.
  • @Marko

    21.10.2023 23:01
    Može i mora
    Nije vrtić besplatan, ali seplaća iz budžeta a ne iz džepa gradjana. Besplatnan vrtić, besplatno školovanje i besplatna zdravstvena zaštita za decu, mlade, invalide i starije! Samo tako i nikako drugačije! Ko hoće, neka plati. Ko može, neka donira.
  • Sesula

    21.10.2023 20:36
    Desava se
    Desava se propust,ali postoje stvari gde ne sme da se desi.Zar je problem da jedna vaspitacica bude na izlazu iz vrtica i nadgleda otpust ka je guzva.Jer deca su nase blago .
  • Marko

    21.10.2023 12:57
    Besplatan vrtić
    Kada kupovnoj torti istekne rok ona se mora uništiti, ne dati za džabe, ne odneti na deponiju odakle će je neko izvući pa prodati, ili pojesti. Tako je sa besplatnim vrtićem.
    Loši uslovi za zaposlene, loši za decu, ali zato se mesto u vrtiću daje za džabe - nemeže!
    Što se ulaza i izlaza iz vrtića tiče, postoje elektronske brave, funkcionišu solidno na stambenim zgradama, nisu putovanje u svemir.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.