FOTO: Veliki školski čas održan u Šumaricama - 82 godine od zločina nad kragujevačkim đacima

Kraj spomenika "Streljanim đacima i profesorima" u Šumaricama danas je održan "Veliki školski čas".
Izvedena je poema "Šum Šumarice", povodom sećanja na nacističko streljanje civila u oktobru 1941. godine.
Glumački ansambl Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca je u režiji Marka Misirače izveo poemu Darka Cvijetića "Šum Šumarice" koju čini 20 monologa, ispovesti bez početka i kraja, živih i mrtvih, preživelih, žena, dece, nemačkih vojnika, Šumarica. Dvadeseti monolog čine pisma i poruke koje su pred streljanje ostavili djaci i očevi, i poruke iz Knjigu žalosti u Muzeju "21. oktobar".
Tradicionalnoj antiratnoj i komemorativnoj manifestaciji prethodila je liturgija i služenje molebana.
 
 
Posle intoniranja državne himne, vence kraj "Spomenika streljanim đacima i profesorima" su položili đaci Prve kragujevačke gimnazije, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, predsednica Vlade Ana Brnabić, izaslanik predsednika Republike Milorad Veljović, predsednica Ustavnog suda Snežana Marković, gradnačelnik Kragujevca Nikola Dašić i drugi.
 
Prisustvovali su i ambasadorka Nemačke Anke Konrad, ambasador Austrije Kristijan Ebner, ambasador Poljske Rafal Perl i ambasador BiH Aleksandar Vranješ, kao i predstavnici ambasada SAD, Francuske, Velike Britanije, Slovačke, Belorusije i Kazahstana.
 
 
Poštu streljanim civilima odali su i predstavnici gradova prijatelja i pobratima Kragujevca iz Rumunije, Poljske, Francuske, Nemačke, Republike Srpske i drugih zemalja.
Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je novinarima posle "Velikog školskog časa" da svake godine na današnji dan tuguje cela Srbija.
 
"Mi smo kroz svoju istoriju na najteži mogući način svojim stradanjima shvatili i naučili da na ovom svetu pravde nema i nema tog prava koje veliki, silni i moćni nisu u stanju da pogaze ukoliko misle da to nešto čini njihovim  interesima. To smo razumeli", kazao je Orlić.
 
Istakao je da danas svi znaju da onoliko koliko je Srbija snažna, koliko je u stanju da se bori za sebe i za svoje, toliko će građanima da bude dobro.
 
"Niko nam neće ništa da pokloni, za svoju budućnost moraćemo da se izborimo sami, i radićemo baš tako. Srbija će da se bori, da čuva svoju slobodu, svoju nezavisnost, da gradi svoj mir i da u tom miru obezbedi napredak za mnoge generacije i da ne dozvoli nikada da nam se ponovo dogode teška stradanja kakva smo imali", rekao je Orlić.
  • Dejan

    22.10.2023 01:30
    Ccc
    Niko ne spominje dobricu cosica ! On ne umesan u ovo nedelo !!!
  • Vlada

    21.10.2023 18:17
    Botovski nesrecnici, znate li vi u opste za sta lupate minuse?
  • 9

    21.10.2023 17:52
    i opet
    Su se pozlaćeni mantijaši uvukli gde im mesto nije . Jesu li se barem najeli i napili o državnom trošku ili su samo uzeli honorar za prisustvo naravno iz državne kase ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.