I pored podizanja plata, pada kupovna moć: "Vlada mladima da 100 evra, a onda svima podigne akcize"

Rast cena osnovnih životnih potrepština, energije i komunalnih usluga u protekle dve godine ozbilјno su uticali na standard stanovništva.
I pored podizanja plata, pada kupovna moć: "Vlada mladima da 100 evra, a onda svima podigne akcize"
Foto: Pixabay
Iako se inflacija po zvaničnim podacima primirila u julu i avgustu jesen će, kako se očekuje, doneti nove talase poskuplјenja. Stručnjaci kažu da su i anti-inflatorne mere Vlade pokazatelji da se građani Srbije nalaze u teškoj ekonomskoj situaciji.
Novi udar inflacije uslediće delom zbog rasta cena nafte i gasa na svetskom tržištu, ali delom predstavlja i posledicu ekonomskih poteza srpske vlade, objašnjavaju stručnjaci, piše Euronews Srbija
U novembru će struja poskupeti 8 odsto, gas za 10 odsto, a oktobarsko povećanje akciza za 8 odsto za naftne derivate, kafu, cigarete i alkohol moglo bi da dovede do poskupljenja u narednom periodu. 
 
Vlada je pokušala da delimično ublaži tešku situaciju tako što su u rebalansu budžeta povećani transferi i pomoć stanovništvu, međutim stručnjaci ističu da to nije održivo.
 
"Činjenica je da mi to sve sami plaćamo iz budžeta, da se to ništa ne poklanja, jer vidite sa jedne strane Vlada vam da taj novac, kao 100 evra mlađima od 18, a onda svim građanima podigne akcize. I onda iz toga plati tih 100 evra, a vi te akcize ćete nastaviti da plaćate i ove godine i sledeće godine i zanavek ćete ih plaćati, a jednom ste dobili tih 100 evra i to samo deo stanovništa. Tako da kad se to malo gleda, onda vidite u stvari da ste u nekom efektu zapravo na gubitku, a ne na dobitku", kaže za Euronews Srbija urednik ekonomske rubrike u listu "Danas" Aleksandar Milošević. 
 
Profestor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Aleksa Dokić ističe da je u trenucima visokih inflatornih kretanja, prirodno da i plate građana budu veće, u suprotnom bi se stanovništvo suočilo sa drastičnim padom realne kupovne moći. 
 
On, međutim, navodi, da je situacija takva da se stanovništvo i dalje suočava sa padom kupovne moći. 
 
"Sa jedne strane imate dvocifrenu stopu inflacije, sa druge strane imate prvo jedan "lag", jedan zastoj u trenutku reagovanja u smislu podizanja naših plata u odnosu na nastajanje same inflacije. Znači već je tu došlo do drastičnog pada kupovne moći. Pitanje je u kojoj meri će sva i najavljena povećanja i realna povećanja koja se dešavaju kako u privatnom, tako i u javnom sektoru, zapravo moći da nadomeste rast cena u maloprodaji", rekao je Dokić. 
 
On kaže da su sve to faktori koje treba uzeti u obzir, a da nije siguran da li bi oni u globalu na samom kraju bili pozitivni.

Godišnja stopa inflacije u Srbiji u septembru je iznosila 10,2 odsto, ali je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavio da će do kraja godine biti jednocifrena, preciznije 8 odsto.

Komentari 29

  • V.A.Laki

    23.10.2023 22:21
    Група која троши је све мања, али је потрошња све већа !
  • Istina

    23.10.2023 10:54
    Došao đavo po svoje
    I realno je da smo blizu kraja,35 godina je dug period odkako su se pojavile političke spodobe koje nikad nisu radile u interesu Srbije,a i nisu mogli kada su prozapadni poltroni. Nema tu ništa ljudsko pošteno i patriotsko,novac i vlast(moć i kriminal) jedino je za čim oni žude i teže. Dovlačenjem stranih investitora kojim se daje subvencija od 10 hiljada evra po radniku za zaposlenje,samo je pokušaj održivosti penzionog sistema koji je već odavno u kovčegu i čeka poslednje zbogom. Inače na ovaj broj penzionera njihovih glasača realan broj zaposlenih i doprinosi od minimalca već odavno bi vlada morala proglasiti bankrot jer bi bezuslovno došlo do urušavanja zdravstvenog i penzionog sistema, a samim tim i države...samo nepismeni i oni koji su završili partijske škole i fakultete to ne vide jer slepo veruju svojim vođama da je crno ustvari belo. Nažalost doživeli smo da su sve žrtve u ratovima bile uzaludne i da je baš došlo vreme da su poginuli najbolji da bi vladali najgori.
    Imamo priliku 17 decembra da poslednji put uradimo nešto za svoju decu i njihovu budućnost. Pozovite sve svoje prijatelje rodbinu i kumove koji nisu izlazili na izbore da sad izađemo jer pametnom čoveku ne treba objašnjavati da se ne može manipulisati sa 5 miliona glasača,jer je uvek bilo i biće da je 3 veće od 2. Zato svi na izbore uz Božiju pomoć i pošteni svet ove naše Srbije da se rešimo bede i da jednom za uvek pokažemo svetu da i ovde još uvek ima ko misli svojom glavom!!!
  • Statistika

    23.10.2023 08:55
    Baten@ Nisam upućen u "statistiku" već samo u statistiku. Isto važi i za meso ali objašnjavati išta takvima je uzaludno, ti veruješ u ono u šta želiš da veruješ, ti želiš "istinu" a ne istinu ako istina ne odgovara tvojim stečenim i pogrešnim uverenjima.
    313z@ Slobodno veruj da je kurs "lažan", nemoj kupovati niti prodavati evro po "lažnom" kursu. Ne može ti niko pomoći.
    Nikola@ Gospodin kojem sam se obratio je taj koji je izjavio, crno na belo, da je nekada za 20 evra mogao kupiti više nego danas za 100, ali tebe ne interesuje kakav je to njegov "hokus-pokus". Radi se o tome da si ološ sa dugačkim jezikom koji voli da udeljuje "komplimente" bez čitanja o temi te diskusiju menjaš lajanjem dok sebe tapšeš po ramenu kako si ispao mudar a u stvari si ispao sušta suprotnost. Slažemo se da je IQ 85 tačno to i dovoljno je da se pogledaš u ogledalo. Tačka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.