Dačić: Priština će pre da otvori ambasadu na Mesecu nego u Beogradu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da Priština nema diplomatsko predstavništvo u Beogradu i da ga nikada neće imati.
Dačić: Priština će pre da otvori ambasadu na Mesecu nego u Beogradu
Foto: 021.rs
To je izjavio nakon što su kosovske vlasti uvrstile Kancelariju za vezu u Beogradu na listu ambasada Kosova.
Iako na sajtu kosovskog Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore, u rubrici "ambasade" (ambasadat.net) piše da se u Beogradu nalazi Kancelarija za vezu, otvorena na osnovu Briselskog sporazuma, Dačić je svrstavanje Srbije na tu listu opisao kao "brutalnu laž".
"Povodom brutalne laži objavljene na sajtu takozvanog Ministarstva spoljnih poslova Kosova, na kojem se, u rubrici 'ambasade' navodi i Srbija, moram da istaknem da Priština nema, ne može da ima, niti će ikada imati svoje diplomatsko predstavništvo u Beogradu, bez obzira kako oni to pokušavali da predstave svojoj javnosti", naveo je Dačić u pisanoj izjavi.
 
Dačić je ukazao da su u Beogradu akreditovana 72 strana diplomatsko-konzularna predstavništva na nivou ambasada koja predstavljaju suverene i nezavisne države, i dodao da "samoproglašeno Kosovo to nije, niti će ikada biti".
 
"Beograd i Priština su tokom tehničkog dijaloga, koji se vodi od 2008. godine, dogovorili upućivanje oficira za vezu, koji se fizički nalaze u prostorijama delegacija EU u Beogradu, odnosno Prištini. Oficiri za vezu nemaju diplomatski status, niti predstavljaju uvertiru za otvaranje ambasada, već imaju zadatak da pomažu u međusobnoj komunikaciji i da nadgledaju sprovođenje postignutih dogovora", naveo je Dačić.
 
Šef srpske diplomatije je ukazao i da "nikada nije bilo govora o otvaranju bilo kakvih ambasada ili davanju nadležnosti koje imaju ambasade".
 
"I da se nadovežem na ovaj naučno-fantastični duh iz Prištine, želim da im poručim da će pre da otvore ambasadu na Mesecu nego u Beogradu", dodao je Dačić.
 
Na sajtu kosovskog Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore, u rubrici "ambasade", stoji da se u Beogradu nalazi "Kancelarija za vezu Kosova u Srbiji, osnovana Briselskim sporazumom, postignutim između Republike Kosovo i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, 31. maja 2013. godine u Briselu".
 
"Primarna odgovornost Kancelarije za vezu Kosova u Srbiji je da se bavi pitanjima povezanim sa normalizacijom odnosa između Republike Kosovo i Srbije i da se bavi svim problemima koji mogu nastati na dnevnoj bazi, uključujući one sa kojima se suočavaju državljani Republike Kosovo koji borave u Srbiji ili tokom tranzita preko teritorije Srbije", navodi se u opisu.
 
Dodaje se da se sedište "Kancelarije za vezu Kosova u Srbiji" nalazi u prostorijama Delegacije Evropske unije u Beogradu.
  • zztop

    03.11.2023 17:52
    Dačiću što si otpriznavao otpriznao si , gotovo , nema više ... kosovo će polako ulaziti u razne asocijacije kao interpol, unesco i na kraju u UN pa i u NATO, a ti , vučić i ostali im nećete moći ništa ... ne moraju sve države u svim državama imati ambasade čak je i poželjno da zbog špijunaže i nemaju ...
  • MileBre

    03.11.2023 08:56
    Jasne su mi stvari i znam sta je uradjeno i kako je uradjeno. Brinem se samo za 60-70% stanovnistva koje je i dalje ubedjeno da nam politicari govore istinu.
    U jednom trenutku kada ih istina pogodi u celo, mislim da ce biti veliko razocarenje i veliki problemi u drustvu ...
    Ovo je izdaja, toliko velika da ce se buduce generacije sramotiti ...
    Odustali smo od borbe za pravdu, od nase istorije i samim tim mislim od nase buducnosti, mislim da ce ovo biti udarac od koga cemo se tesko oporaviti ...
  • Voja

    03.11.2023 08:42
    Kancelarija
    Kancelarija za vezu je savim dovoljna za Kosovare, pošto je to priznanje.Sve priče do sada su bile samo poricanje realnosti na terenu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.