BIRN: Radoičić ima prebivalište na Dedinju, prve komšije su mu Zvonko Veselinović i Vučićev kum

Milan Radoičić, doskorašnji potpredsednik Srpske liste koji je javno priznao da stoji iza akcije u selu Banjska, ima prebivalište na Dedinju, elitnom beogradskom naselju, prenosi BIRN.
Kako dodaje BIRN, u neposrednoj blizini Radoičića, prebivalište imaju i Radoičićev kum, Zvonko Veselinović, ali i Nikola Petrović, bivši direktor Elektromreže Srbija i kum Aleksandra Vučića.
 
Na zemljištu omeđenom ulicama Generala Pavla Jurišića Šturma, Rajka Mitića, Goleške i Generala Save Grujića na Dedinju, smešten je veći broj vila i drugih luksuznih objekata pozamašnih površina, sa svim onim što uz njih najčešće ide - bazeni, zeleni vrtovi, visoke ograde koje ih skrivaju od pogleda prolaznika, nadzorne kamere, obezbeđenje… 
Neke od njih pripadaju ličnostima dobro poznatim široj javnosti ili firmama povezanim sa njima, navodi ovaj istraživački portal.
 
Kako piše BIRN, jedna od nepokretnosti u Ulici Rajka Mitića u vlasništvu je firme "Rad 028" iz Zvečana, na severu Kosova. Baš u istoj ulici, na istom broju na kom je i pomenuta nepokretnost, nalazi se i prebivalište Milana Radoičića, neformalnog šefa severa Kosova.
Naime, u Ugovoru o prenosu udela koji je BIRN pribavio iz Agencije za privredne registre (APR), potpisanom 2. oktobra ove godine, osam dana nakon događaja u Banjskoj, iz kog se vidi da je Milan Radoičić poklonio svojih 40 odsto udela u firmi Inkop Zvonku i Žarku Veselinoviću, ispod Radoičićevog potpisa, pored drugih ličnih podataka, navedena je i adresa njegovog prebivališta.
 
Na toj adresi nalazi se zgrada površine od 1.161 kvadratnog metra, koja ima tri stana i devet garaža. Vlasnik jednog od stanova, po strukturi petosobnog, površine 245 kvadrata, jeste već pomenuta firma "Rad 028" sa sedištem u Zvečanu. U istoj zgradi na Dedinju, firma "Rad 028" iz Zvečana poseduje i tri garaže od po 16 kvadrata.
 
Firma "Rad 028" tokom poslednjih godina često je bila u fokusu nevladinih medija koji su spekulisali da je Radule Stević, koji je u APR-u upisan kao njen osnivač, samo fiktivni vlasnik, a da iza preduzeća zapravo stoje Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.
 
I firma "Rad 028", kao i Radule Stević, zatim Milan Radoičić, Zvonko Veselinović i njegov brat Žarko nalaze se na listi sankcija američkog Ministarstva finansija od 8. decembra 2021. godine.
 
U izgradnju objekta u kom se nalazi petosoban stan od 245 kvadrata i tri garaže u vlasništvu preduzeća "Rad 028" iz Zvečana na dedinjskoj adresi na kojoj je prijavljeno prebivalište Milana Radoičića, investirala je firma Adoc Real Estate iz Beograda, koja je sazidala još dva objekta na dve susedne parcele.
 
U jednom od njih, koji je po strukturi identičan zgradi u kojoj je prijavljen Radoičić, vlasnik jednog od ukupno tri stana je Nikola Petrović, kum srpskog predsednika, nekadašnji direktor javnog preduzeća Elektromreža Srbije, poznat po svom bogatstvu i po unosnim poslovima koje su razvile njegove brojne firme.
 
U zgradi, u neposrednom komšiluku Radoičićevog prebivališta, Petrović ima, kako piše u katastru, šestosobni stan površine 261 kvadratni metar i tri garaže od po 16 kvadrata.
 
S prednje strane objektu nije moguće prići, jer je naslonjen na parcelu na kojoj se nalazi vila Adhama Abo Madalale, bliskog saradnika Mohameda Dahlana koji je posredovao u mutnim poslovima Srbije i Emirata.
 
Ta vila zidana bez građevinske dozvole, a ozakonjena je bez jasnog pravnog osnova, o čemu je BIRN već pisao.
Na svega nekoliko stotina metara od objekata u kojima stanove imaju Nikola Petrović i "Rad 028", iza opisanih visokih zidina i visokih kapija pod video nadzorom, smestile su se četiri vile. Jedna od njih, kako je BIRN pisao još 2018. godine, pripada firmi Inkop, koja nakon što je iz nje 2. oktobra ove godine bez naknade istupio Milan Radoičić, sada pripada njegovom bliskom prijatelju i poslovnom partneru Zvonku Veselinoviću i njegovom bratu Žarku.
 
Ceo tekst pročitajte na sajtu BIRN-a.

Komentari 35

  • Jovana

    04.11.2023 02:49
    Dosta je bilo
    Šta se čudite?! Evo vam Izbori i pokaži te se, dotle ćutite jer ste sami ovo tražili!
  • Milos

    03.11.2023 21:42
    Kanalizacijj
    Su napravili od Srbije, razbojnici,.ne lopovi vec razbojnici.Medju prvima u svetu po stopi kriminala.
  • NS

    03.11.2023 14:25
    Ova bagra se ne skida izborima.
    Srbi su zaboravili kako se to radi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.