Kako funkcioniše BIA nakon što je Vulin podneo ostavku?

Direktor Bezbdnosno-informativne agencije Aleksandar Vulin podneo je ostavku na tu funkciju prošle nedelje, a sudeći prema propisima i zakonima, nejasno je ko u tom slučaju preuzima upravljanje.
Kako funkcioniše BIA nakon što je Vulin podneo ostavku?
Foto: 021.rs
Kako prenosi N1, u Zakonu o BIA navodi se samo da "radom Agencije rukovodi direktor, koga postavlja i razrešava Vlada", ali ne i šta se dešava u slučaju da direktor podnose ostavku ili bude smenjen.
 
Novog direktora BIA ne može dobiti sve do formiranja nove Vlade Srbije, imajuću u vidu da je trenutni sastav izvršne vlasti u tehničkom mandatu.
Prema Zakonu o Vladi, naime, vlada kojoj je prestao mandat može vršiti samo tekuće poslove i ne može predlagati Narodnoj skupštini zakone i druge opšte akte niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.
 
"Ona ne može postavljati državne službenike na položaj u organima državne uprave, a pri vršenju osnivačkih prava Republike Srbije može jedino da imenuje ili da saglasnost na imenovanje vršioca dužnosti direktora i članova upravnog i nadzornog odbora", navodi se u Zakonu o vladi.
Pretpostavlja se da bi Agencijom do izbora novog direktora ili makar vršioca dužnosti taj posao trebalo da obavlja njegov zamenik. Međutim, nije jasno ni da li ta funkcija uopšte postoji.
 
Na sajtu BIA u organizacionoj strukturi se navodi da ispod direktora postoji zamenik, ali ne i ko je na toj poziciji, ali se u poslednjem Informatoru o radu koji je ažuriran u avgustu ove godine piše da to mesto i ne postoji.
 
Po strukturi iz informatora, ispod direktora Agencije su direktno načelnici operative, za bezbednost, tehnike i logistike.
Vulin je ostavku obrazložio time da "SAD i EU traže njegovu glavu kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji".
 
"Nisam uzrok ucena i pritisaka na Srbiju i Srpski svet, ali neću da dozvolim da budem povod za ucene i pritiske na Srbiju i Srpski svet. Zato podnosim neopozivu ostavku na mesto direktora BIA", naveo je Vulin.
  • Сеновић

    08.11.2023 09:12
    Заштита живота , имена и недела од њега.
  • čiča

    08.11.2023 09:06
    jasno
    Pa sad će američki ambasador da ga zameni.
  • Sava

    08.11.2023 06:36
    Sveti
    Funkcioniše ko budali šamar, znači bolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija