FOTO: Anti-izraelski grafiti na prostorijama jevrejske NVO u Beogradu

Kancelarije NVO Haver Srbija u Beogradu juče su ispisane anti-izraelskim i pro-palestinskim grafitima.

Između ostalog, na grafitima na vratima, u hodniku i ulazu, piše "Haver mrš iz Srbije", "Izrael ubija decu", "Sloboda Palestini" i "Dole cionizam - dole antisemitizam".

Ulazna vrata u prostorije organizacije ispolivana su crvenom bojom, koja jasno aludira na krv.

Kako saopštavaju Centar za borbu protiv antisemitizma i netolerancije CBA i NVO Terraforming, posebno je "toksičan izraz mržnje protiv Jevreja u Srbiji ispisan velikim slovima 'Haver mrš iz Srbije'".
 
"U ime Centra za borbu protiv antisemitizma i netolerancije CBA i NVO Terraforming, i u ime svih drugih organizacija i pojedinaca koji su zgroženi ovim činom, najoštrije osuđujemo ovaj skandalozni antisemitski napad direktno i nedvosmisleno uperen protiv jevrejske zajednice u Srbiji", piše u saopštenju ovih organizacija.
Organizacije ujedno upućuju snažnu podršku koleginicama i kolegama iz NVO Haver i poručuju im da nisu sami, da čvrsto stoje uz njih, te da u Srbiji nema mesta za ekstremizam i nasilje inspirisano mržnjom prema Jevrejima, niti bilo kojom drugom manjinskom zajednicom.
 
"Gde bi to trebalo da idu - 'mrš iz Srbije' - naše koleginice i kolege iz NVO Haver Srbija, koji su rođeni u Srbiji, kao i njihovi roditelji i preci, i koji drugu domovinu nemaju. Poslednji put kada su neki Srbi javno propagirali da Jevreje treba proterati iz Srbije bili su to Ljotić i Nedić, a Srbija je bila pod nacističkom okupacijom", navodi se u saopštenju.
 
Predstavnici ovih organizacija ističu da je svaki antisemitski incident napad na osnove demokratije, građanska prava i ljudsko dostojanstvo, a ovo je ujedno i direktan napad na celo civilno društvo i slobodu udruživanja što je jedno od osnovnih prava i sloboda zajemčenih Ustavom i zakonima Republike Srbije.
 
 
"Da budemo sasvim precizni i jasni: NVO Haver Srbija su osnovali građanke i građani Republike Srbije, a organizacija sa uspehom deluje već više od deset godina. NVO Haver je neprofitna, nevladina, obrazovna organizacija građanskog društva, koja promoviše raznoliko i inkluzivno društvo u Srbiji. Glavni fokus organizacije je upoznavanje društva sa kulturom, istorijom i tradicijom jevrejskog naroda kao korak u borbi protiv predrasuda, antisemitizma, ksenofobije i diskriminacije, i jačanju svesti o drugim manjinama i marginalizovanim grupama", dodaje se u saopštenju.
 
Organizacije podsećaju da je Haver Srbija nagrađen priznanjem "Sećanje na Hildu Dajč" za 2023. godinu, u kategoriji "Izuzetan doprinos kulturi sećanja" za postavljanje prvih 10 spomen obeležja Kamen spoticanja u Beogradu, čime je naš glavni grad postao deo najvećeg decentralizovanog memorijala na svetu posvećenog žrtvama Holokausta. 
 
"Iste godine kada dobija ovo priznanje, samo nekoliko meseci kasnije, Haver Srbija doživljava jedan od najtežih antisemitskih napada na sopstvenom pragu. Očigledna je namera napadača da zaplaše članice i članove NVO Haver Srbija. Činjenica da su poruke mržnje ispisane na ulazu u prostorije organizacije jasno pokazuje da ovu direktnu i jasnu pretnju moramo uzeti ozbiljno", ocenjuje se u saopštenju organizacija.
 
 
Oni zahtevaju da policija reaguje efikasno i identifikuje počinioce, kao i da obezbedi adekvatnu bezbednost i zaštitu članstvu NVO Haver i organizaciji omogući nastavak delovanja.
 
"Očekujemo da tužilaštvo okvalifikuje ovaj jasan čin antisemitizma kao zločin iz mržnje jer je ovo (ne)delo nedvosmisleno učinjeno, upravo kako je to definisano u Krivičnom zakonu, 'iz mržnje zbog pripadnosti rasi i veroispovesti, nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta žrtve", ističu iz Centra za borbu protiv antisemitizma i NVO Terraforming.
Oni smatraju da sukob Izraela i Hamasa, kao ni bilo koji drugi ratni sukob ili neslaganje oko političkih pitanja, ne sme da bude razlog za nasilje i druge verbalne ili fizičke napade, kao i da je posebno važno poštovati i negovati prava i integritet manjinskih grupa već izloženih ksenofobiji i predrasudama, kakva je svakako jevrejska zajednica u Srbiji. 
 
"Klasičnim antisemitskim mitovima i zamenama teza o 'odgovornosti svih Jevreja za postupke države Izrael', o 'svetskoj jevrejskoj zaveri', i 'moći Jevreja da utiču na svetsku politiku i medije' se moramo jasno suprotstaviti, pre svega kako bi od nasilja i progona sačuvali naše komšije, sugrađane i prijatelje, Jevreje koji su prirodan i neodvojiv deo zajednice građana koji žive u Republici Srbiji. Ovaj incident protiv NVO Haver Srbija je upravo direktan primer kako se antisemitizam zamenama teza antisemita i mrzitelja Jevreja u naše društvo preliva sa sasvim drugog mesta, u ovom slučaju sukoba Hamasa i Izraela, da bi žrtve nasilja postali upravo pripadnici lokalne jevrejske zajednice u Srbiji", ocenjuju ove dve organizacije.
 
Oni pozivaju i druge organizacije, institucije, zvaničnike i pojedince da im se pridruže u osudi ovog napada i pruže nedvosmislenu podršku NVO Haver Srbija.
  • interesantno

    08.11.2023 11:51
    Pripadnici nacije koja gusi demokratiju u sopstvenoj drzavi, u drugoj, kao manjina, zahtevaju te principe.

    Isto bi bilo da neko odavde nekog nemca, francuza ili rusa nasamara kad se sretnu na ulici, a kad odu u njihovu drzavu da zahtevaju postovanje.

    Licemerju nikad kraja. Sa svih strana.
  • Антициониста

    08.11.2023 11:15
    Треба направити разлику између антисемитизма и антиционизма. Ако је неко против ционистичке политике и државе Израел, не значи нужно да је против Јевреја. Лепо су написали "Dole cionizam - dole antisemitizam".

    Слобода за Палестини!
  • udb

    08.11.2023 10:12
    free palestine....from hamas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija