Šta sve stoji u novom izveštaju EK: Ograničeni napredak Srbije u borbi protiv korupcije

Srbija je registrovala izvestan nivo pripremljenosti za članstvo u EU u proteklih godinu dana u oblastima pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.
Šta sve stoji u novom izveštaju EK: Ograničeni napredak Srbije u borbi protiv korupcije
Foto: Pixabay
Dok u ekonomiji beleži dobar nivo, tempo pregovora i dalje će zavisiti od reformi u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Kosovom, navodi se u danas objavljenom godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji.
 
Kada je reč o političkim kriterijumima, u izveštaju o Srbiji objavljenom u sklopu Paketa proširenja EU ukazuje se na političku polarizaciju koja je dodatno produbljena posle masovnih ubistava početkom maja.
Navodi se da tokom izveštajnog perioda nije bilo izbora i da Srbija treba da reši niz problema i sprovede dugogodišnje preporuke ODIHR i Saveta Evrope.
 
Debate u parlamentu, kako se navodi, obeležene su tenzijama između vladajuće koalicije i opozicije, parlament nema godišnji plan rada i većina sednica sazvana je bez poštovanja minimalnog roka, kodeks ponašanja se ne poštuje a česta upotreba zapaljivog jezika se ne kažnjava a kada se neko sankcioniše, reč je o poslanicima opozicije.
Komisija u izveštaju ukazuje i na to da su potrebni dalji napori da se obezbedi saradnja vlade i civilnog društva i da se "na terenu" omogući okruženje za osnivanje, rad i finansiranje organizacija civilnog društva.
 
U oblasti reformi javne uprave Srbija je umereno pripremljena, ocenjuje se u izveštaju i navodi da je ostvren ograničeni napredak u toj oblasti.
 
Kod pravosuđa Srbija ima izvestan nivo pripremljenosti za članstvo u EU i tokom posmatranog perioda je zabeležen izvestan  napredak. Navodi se da je Srbija načinila važne korake ka jačanju nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa blagovremenim usvajanjem zakonodavstva po ustavnim amandmanima ali da treba da usvoji još dva zakona - o pravosudnoj akademiji i o sedištima i mesnim nadležnostima sudova.
 
U borbi protiv korupcije Srbija beleži izvestan nivo spremnosti i, ocenjuje se, da je ukupno gledano ostvaren ograničeni napredak, uključujući po pitanju prošlogodišnjih preporuka. Navodi se da se u toj oblasti beleži blago povećanje broja novih istraga i konačnih osuda u slučajevima visoke korupcije ali da je broj novih slučajeva smanjen.
 
Takođe u borbi protiv korupcije nije bilo slučaja konačnog oduzimanja imovine i za to je potrebno praćenje. Ukazuje se i da Srbija još nije usvojila nacionalnu strategiju borbe protiv korupcije i prateći akcioni plan.
"Korupcija je rasprostranjena u mnogim oblastima i ostaje razlog za zabrinutost. Potrebni su snažna politička volja za efikasno rešenje pitanja korupcije i snažan odgovor pravosuđa na korupciju na visokom nivou", navodi se u izveštaju o Srbiji za 2023.
 
Izvestan nivo pripremljeno za članstvo u EU Srbija beleži i u borbi protiv organizovanog kriminala. Ocenjuje se da je u postupanju po preporukama iz prošlogodišnjeg izveštaja ostvaren ograničen napredak, posebno kod otkrivanja i sprečavanja krijumčarenja migranata i trgovine ljudima.
 
Zabeležen je i mali rast finansijskih istraga i konfiskacije imovine u 2022, broj novih istraga i optužnica je povećan ali je broj prvostepenih i pravosnažnih osuda smanjen.
 
Kod ekonomskih kriterijuma za članstvo u EU, Srbija beleži dobar nivo pripremljenosti i ostavrila je izvestan napredak u razvoju funkconalne tržišne ekonomije.
 
Ocenjuje se da je Srbija umereno spremna na ekonomskom planu i da je ostvarila neki napredak za suočavanje sa konkurentnskim pritiskom i tržišnim snagama EU. Navodi se da je struktura ekonomije dalje unapređena i da je ekonomska integracija sa EU i dalje visoka ali da obrazovanje i obuke još ne odgovaraju u punoj meri potrebama tržišta rada.
 
U izveštaju se, kao i u prethodna dva iz 2021. i 2022, konstatuje da je Srbija ispunila sva merila za otvaranje klastera 3 o konkurentnosti i injkluzivnom rastu i da je taj klaster tehnički spreman za otvaranje.
  • Apsurdistan

    08.11.2023 21:39
    @Laza Krstic
    Prvi komentar - i odmah esencija srBske mudrosti.

    Dakle izveštaj kao izveštaj je jedini važan, a stanje pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala su nebitne stvari za iole normalan život u Evropi u XXI veku.

    Koji smo mi isprani i izvetreni mozgovi pa to je NEVEROVATNO!
  • Samo pitam

    08.11.2023 21:36
    @Laza Krstic
    Khm, EU je oko svih naših granica, tako da svako ko želi bilo gde da putuje - mora kroz EU.

    A gde ćete vi da putujete ... ?
  • Suština

    08.11.2023 21:19
    Njima odgovara ovakav apsolutista koji je spregnut sa kriminalom i koji ašikuje sa Kinom i Rusima - dokle god imaju čime da ga ucenjuju (a imaju!) i dokle god drži pod kontrolom ono što je njima važno a od Srbije pravi deponiju toksičnih industrija na ivici EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.