Istraživanje pokazalo: Mlade u Srbiji ne interesuju ratovi 1990-ih

Mlade u Srbiji ne interesuju ratovi 1990-ih na prostoru Jugoslavije, a pokazuju i nedostatak poznavanja tih događaja.
Istraživanje pokazalo: Mlade u Srbiji ne interesuju ratovi 1990-ih
Foto: 021.rs
To pokazuje Istraživanje stavova mladih u Srbiji o ratovima 1990-ih koje je sprovela Inicijativa mladih za ljudska prava i koje će biti predstavljeno u ponedeljak.
U pozivu na predstavljanje istraživanja navodi se da je ono pokazalo da postoje sistemski nedostaci koji su doprineli formiranju stavova mladih, koji se odnose na pomirenje u regionu i suočavanje sa prošlošću.
"U poslednjih nekoliko godina zabeležen je značajan porast negiranja i revidiranja činjenica o zločinima koji su počinjeni tokom ovih ratova u različitim društvenim praksama, kao što je medijsko izveštavanje o ratovima 1990-ih, komemoracije ratnih zločina, političke kampanje, politički angažman osuđenih ratnih zločinaca i šire posmatrana politika sećanja na ratove devedesetih", navode iz Inicijative.
 
Inicijativa dodaje i da istraživanja pokazuju brojne probleme kada je reč o prezentaciji činjenica u udžbenicima istorije. 
  • 002211

    23.11.2023 08:49
    Ko zna zašto je to dobro. Treba gledati na svoj i život bližnje, rodbinu, prijatelje iz zemlje i sveta.. ništa više.
  • l

    14.11.2023 11:52
    Dobro je neko napisao poređenje pisanja jednog medijskog lista (koji posluje u Srbiji) kad dođe jul (Srebrenica) i avgust (Oluja). U julu se moramo "suočiti sa prošlošću" a u avgustu " prošlost što pre zaboravljati".

    Mi smo se davno "suočili sa prošlošću", ali ako težimo pravdi i istini za sve,koja je nezavisna od geopolitičkih ciljeva velikih sila,onda se moramo SVI u bivsoj
    Jugoslaviji suočiti sa istorijom koja nikad nije crno-bela.

    Zlo nema naciju, žrtve nemaju naciju. Jedino je to istina koja normalne ljude bivše Yu vodi ka pomirenju.
  • @Zamenik zamenika

    14.11.2023 10:19
    Jeste, glasali su na "demokratskim referendumima" gde smo prigodno zaboravili napade i zastrašivanja Srba u Hrvatskoj sa sve zadarskom "kristalnom noći" uoči tog referenduma kao i brisanje Srba iz državljanstva i ukidanje svih prava u Sloveniji, a još više "zaboravili" da ne može većina da ukida stečena prava manjini bez njihovog pristanka ništa više nego što bi Srbi danas u Srbiji mogli da ukinu npr. Mađarima status manjine i stečena prava samo zato što su u većini. A najviše smo, i opet tako prigodno, zaboravili da ta Srbija koja "ni danas nije demokratska zemlja" jedina od nabrojanih nije etnički očišćena. Tačno je da Srbija treba biti demokratskija, da trebamo se ugledati na ostale demokratske narode te brisati građane iz državljanstva na osnovu nacionalne pripadnosti, ukidati im prava na "demokratskom referendumu" a bogami i klati ih i vaditi im organe, nekako se izgleda definicija "demokratije" promenila u poslednjih par decenija kada su ovo postale demokratske vrednosti a baš Srbija jedan jedini krivac za sve.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija