Transparentnost: Izgleda da je Vulin i dalje na čelu BIA

Prema svemu sudeći, Aleksandar Vulin je i dalje na mestu direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), navode iz organizacije "Transparentnost Srbija".
Transparentnost: Izgleda da je Vulin i dalje na čelu BIA
Foto: FoNet/AP
Dodaju da, ukoliko Vulin nije na čelu BIA, nepoznato je ko rukovodi ovom institucijom umesto njega.
 
"Javnost je upoznata sa time da je Aleksandar Vulin podneo ostavku na mesto direktora BIA, pa stoga ne čudi da je u nedavnom intervjuu on predstavljen kao 'doskorašnji direktor'. Da je Vulin i dalje direktor može se pročitati i na sajtu ove institucije", navode iz Transparentnosti.
Dodaju da se na osnovu člana 5. Zakona o BIA, radom Agencije "rukovodi direktor, koga postavlja i razrešava Vlada".
 
"O načinu postavljanja i razrešenja ne postoji ni jedna druga odredba u ovom zakonu, niti upućivanje na drugi propis. Usled toga bi Vulinu mandat mogao da prestane jedino kada Vlada Srbije donese takvo rešenje", objašnjavaju iz ove organizacije.
Podsećaju da je rešenje o postavljanju Vulina na čelo BIA doneto 1. decembra 2022. godine, a ono je objavljeno u Službenom glasniku i na sajtu Vlade.
 
S druge strane, dodaju, poslednja vidljiva sednica Vlade održana je 3. novembra i na njoj nije doneto rešenje o razrešenju Vulina, niti o postavljanju novog direktora ili vršioca dužnosti. Takvog rešenje nema ni u Službenim glasnicima koji su objavljeni 7. i 10. novembra.
 
"Ovaj slučaj je obelodanio ozbiljne pravne praznine u Zakonu o BIA. Prva je to što u njemu nisu uopšte propisani uslovi za izbor direktora, ali ni razlozi za njegovo razrešenje, kao ni pravila o imenovanju vršioca dužnosti kada se za tim ukaže potreba", objašnjavaju iz Transparentnosti Srbija.
 
Navode da bi problem jednim delom mogao da bude rešen primenom normi koje postoji u Zakonu o državnim službenicima, koji sadrži pravila o konkursu, razlozima za razrešenje i postavljanju vršilaca dužnosti na upražnjena mesta.
"Međutim, kao što se može videti iz rešenja na osnovu kojeg je Vulin postavljen za direktora pre manje od godinu dana, Vlada se nije pozvala na odredbe tog zakona, što bi značilo da funkciju direktora BIA ne tretira kao 'položaj' u smislu Zakona o državnim službenicima", dodaju oni.
 
Transparentnost Srbija objašnjava da je ovo sporno zato što se na osnovu Zakona o državnim službenicima mesto direktora "posebne organizacije" smatra položajem u državnoj upravi, a na osnovu Zakona o BIA, ta institucija se definiše kao "posebna organizacija".
  • Zare

    14.11.2023 09:23
    Mogu misliti sta sve stoji u arhivi BIA-e. a nacelnik verovatno ima slobodan pristup. Pretpostavljam da to lici na prljavi ves jedne drzave.
  • zztop

    13.11.2023 15:52
    Kume vulin sad tajno nadzire BIA-u ... hahaha
  • Z

    13.11.2023 15:22
    Z
    A di da ga postave? Ameri ga stavili na Poternici blokirali mu 90 milona dolara i ko zna jos koliko para i sada ce kao ici negde! Daj bre...moli boga da mu AV ostane na vlasti jer odlicno zna da mu negine CZ ili Mitrovica ako mu izgubi ili mu ogranicimi vlast!!! E pa burazeru na vreme si trebao misliti da sve ima svoj pocetak i kraj...ti i tvoji ste na samom kraju!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija