Transparentnost Srbija: Ocena Evropske komisije o "ograničenom napretku" države - blagonaklona

Ocena Evropske komisije (EK) o "ograničenom napretku" Srbije u borbi protiv korupcije je previše blagonaklona, navode iz organizacije Transparentnost Srbija.
Transparentnost Srbija: Ocena Evropske komisije o "ograničenom napretku" države - blagonaklona
Foto: 021.rs
Dodaju da je izveštaj EK je svakako značajan jer ukazuje na neke od najvažnijih nerešenih problema.
 
"Izveštaj EK ukazuje na direktno ugovaranje nabavki za infrastrukturne projekte, nezakonito v.d. stanje u javnoj upravi i javnim preduzećima, činjenicu da nije unapređen pravni okvir za finansiranje kampanje, odsustvo saradnje Vlade sa Savetom za borbu protiv korupcije, kao i to što nakon presuda za korupciju nema podataka o oduzimanju stečene krivičnim delom", navode iz Transparentnosti Srbija.
Objašnjavaju da su u oblasti borbe protiv korupcije na pozitivnu ocenu uticala tri faktora. Prvi jeste što je "nešto rađeno u vezi sa pet neispunjenih preporuka GRECO iz četvrtog kruga evaluacije".
 
"Inače, ove preporuke trebalo je ispuniti još 2016. godine. Zaista, neke aktivnosti su preduzete kada je reč o vrednovanju rada tužilaca i izboru glavnih tužilaca. S druge strane, nije ni pokušano da se izmeni skupštinski Poslovnik, kako bi se sprečile manipulacije u vezi sa hitnim postupkom razmatranja zakona, a ministar pravde je i dalje član Visokog saveta tužilaštva, nasuprot preporuci GRECO", navode iz ove organizacije.
Dodaju da izveštaj dalje konstatuje povećanje broja konačnih osuda u predmetima koje vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal, odnosno sa 19 iz 2021. na 21 u 2022. godini, ali i pad broja osuda kada je
reč o predmetima iz nadležnosti viših javnih tužilaštava, tačnije 212 u odnosu na 255.
 
Ističu da Evropska unija konstatuje da je izrađen predlog antikorupcijske strategije, ali i to da njen kvalitet još uvek nije zadovoljavajući. 
 
"Predsednica Vlade je najavila usvajanje ovog dokumenta u naredna 'dva do tri meseca' , pri čemu je neizvesno da li će u tom periodu biti formirana nova Vlada. Ocena o 'izvesnom napretku' kada je reč o javnim nabavkama vezana je za ukidanje posebnog Zakona o linijskoj infrastrukturi, što je bila jedna od ključnih preporuka", navode iz ove organizacije.
 
Iz Transparentnosti Srbija ističu da, iako se konstatuje da je donet poseban zakon za Ekspo 2027, "koji će na sličan način isključiti nabavku veoma vrednih javnih radova iz sistema javnih nabavki, ocena nije umanjena, niti se ukidanje ovog zakona pominje kao jedna od preporuka".
 
"I dalje se među najvećim problemima ističe ugovaranje nabavki na osnovu međudržavnih sporazuma Srbije sa trećim zemljama, suprotno pravilima EU, ali i to da je prikazana vrednost tako izuzetih nabavki niska u odnosu na broj projekata koji se sprovode na osnovu takvih izuzetaka", navode oni.
Dodaju i da Izveštaj EK "podseća i na neispunjene obaveze iz Medijske strategije uključujući i nerešeno pitanje oglašavanja javnog sektora u medijima".
 
"Ukupna ocena je da korupcija 'preovlađuje u mnogim oblastima i da je to razlog za zabrinutost'. Evropska komisija ističe i da je potrebna 'snažna politička volja da bi se delotvorno rešavali problemi korupcije, kao i robustan odgovor krivičnog pravosuđa na slučajeve korupcije na visokom nivou'", zaključuju iz Transparentnosti Srbija.
  • Sveta Bačka

    09.11.2023 14:22
    A kada ćete konačno zatvoriti Rusko uporište iz Niša? Lažni "Humanitarni Centar" odakle Rusofili 24 sata dnevno hvale Ruse i Putina po svim novinama i internetu u Srbiji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.