Brnabić: EK prepoznala jasan napredak Srbije, nema oblasti u kojoj smo nazadovali

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je Evropska komisija (EK) prepoznala jasan napredak Srbije u evroitengracijama, jer u njenom godišnjem izveštaju nigde nije zabeleženo nazadovanje.
U svim, osim u tri oblasti, zabeležen je napredak, dodaje ona.
 
Brnabić je nakon sastanka sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanueleom Žiofreom, koji joj je uručio Izveštaj Evropske komisije za 2023. godinu, rekla da je u oblasti pravosudnih reformi konstatovan izvestan napredak, što je viša ocena nego prošle godine.
Ona je navela da je učinjen niz koraka kako bi se smanjio politički uticaj na pravosuđe i istakla da je reformu pravosuđa država "sama izgurala", jer nije bilo naročitog podsticaja ni organizacija civilnog društva, "ni opozicije koja tvrdi da je za evropske integracije, od koje smo imali samo kočenje i opstrukciju procesa" koji su podržali Savet Evrope i Venecijanska komisija.
 
U borbi protiv korupcije je zabeležen ograničen napredak, kazala je Brnabić i istakla da bi ocena bila mnogo bolja da je usvojena strategija za borbu protiv korupcije.
Brnabić je dodala da je 2022. godine povećan broj pravosudnih presuda za slučajeve korupcije na visokom nivou i da je veći broj novih istraga.
 
Istakla je da je zabležen porast finansijkih istraga i oduzimanja imovine, ocenivši da je to dobro za borbu protiv korupcije.
 
Na polju javnih nabavki, EK je konstatovala da je pravni i institucionalni okvir za javne nabavke u velikoj meri usklađen sa pravnim tekovinama EU, navela je Brnabić.
 
Govoreći o slobodi medija, ona je istakla da je Srbija, prema Izveštaju, ostvarila ograničen napredak što je, kako je ocenila, bolje nego u prošlogodišnjem Izveštaju.
Brnabić je navela da je EK konstatovala da je izbor članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije "depolitizovan".
 
Dodala je da su vlasti i medijska udruženja postigli dogovor o ulozi Saveta za štampu, koji je sada uključen u zakon, i naglasila da je Srbija tek šesta zemlja u Evropi koja je u zakon uključila samoregulatorno telo i da su preduzeti koraci da se javno sufinansiranje učini transparentnijim i dostupnijim.
 
Šef Delegacije Evropske unije Emanuele Žiofre izjavio je da je proširenje je centralna tema EU i da postoji šansa za to koju bi trebalo iskoristiti.
 
Žiofre je, nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić na kome joj je uručio uručio Izveštaj Evropske komisije o Srbiji za 2023. godinu, istakao da je Srbija nastavila pravosudne reforme i da izvrštaj ukazuje na napredak u toj oblasti. On je rekao da su usvojena dva važna medijska zakona koji će pojačati nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije (REM).
 
On je istovremeno ukazao na to da Brisel ne vidi napredak u usklađivanju spoljne politike Srbije sa EU.
 
"Ne vidimo progres u spoljnoj politici kada je u pitanju usklađivanje sa restriktivnim merama EU", rekao je Žiofre. 
  • Ralle

    09.11.2023 00:20
    Da li oni stvarno misle da smo toliko glupi,da ni grama mozga nemamo,da ne vidimo sta se desava,siromastvo i beda u nocanicima,medije koriste da nas dotuku mentalno a onda da pricaju sta im padne napamet,bez imalo odgovornosti i stida,vi jedite parizer,inflacija je pala na 8 posto jer vi tamanite parizer, a ostalo ni nemorate..knjiga,bioskop i pozoriste,sta je to,imate dovoljno za parizer,od ekonomskog tigra toliko...
  • zgađen

    08.11.2023 22:47
    Napredovali smo u rikverc
    brnabićki se snilo ono što joj milo.
  • Lina

    08.11.2023 21:11
    Da ona malo ne lagi? Koliko juče je bila vest da je EK nezadovoljna napretkom u poštovanju zakona i medijima. Šta se to dogodilo preko noći?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija