Vrhovni sud odbacio sve zahteve odbrane Šarića u postupku za šverc 5,7 tona kokaina

Vrhovni sud Srbije odbio je zahteve za zaštitu zakonitosti odbrane Darka Šarića povodom pravosnažne presude za krijumčarenje 5,7 tona kokaina.
Odbrana Šarića prethodno je tražila da se njegov odlazak na odsluženje pravosnažne kazne od 14 godina zatvora odloži dok Vrhovni sud ne donese odluku o zahtevima za zaštitu zakonitosti, otkriva NIN. 
 
Odbacivanjem svih zahteva odbrane iscrpljena su sva pravna sredstva u Srbiji po pitanju pravosnažnosti presude, kojom je Šarić osuđen na kaznu zatvora od 14 godina. Zbog težine dela koja mu se stavljaju na teret, on bi morao da bude upućen na izdržavanje kazne u Posebni zatvor u Požarevcu.
Taj zatvor kolokvijalno nazvan "Alkatraz" izgrađen je baš za te svrhe, pušten je u rad 2010. i u njemu je propisan znatno stroži tretman za zatvorenike.
 
U odluci Vrhovnog suda povodom svih zahteva odbrane u postupku za krijumčarenje 5,7 tona kokaina, u koju je NIN imao uvid, piše da je odluka doneta još 12. juna 2023, ali je zanimljivo da ona do štampanja ovog broja NIN-a nije javno objavljena.
Vrhovni sud je, naime, samo u jednom slučaju preinačio pravosnažnu presudu za krijumčarenje kokaina u delu za osuđenog Nenada Novakovića, smanjivši mu kaznu za šest meseci, sa 11 i po godina na 11 godina. Svi ostali zahtevi, pa i Šarićeve odbrane, odbačeni su, čime su iscrpljena sva pravna sredstva u Srbiji po pitanju pravosnažnosti presude za krijumčarenje 5,7 tona kokaina.
 
Od predviđenih 14 godina, Šarić je već proveo u zatvoru više od osam, od 17. marta 2014. do 14. aprila 2022, kada je uhapšen u kućnom pritvoru, zbog novih sumnji da je vodio kriminalnu organizaciju od februara 2020. iz pritvora Specijalnog suda. Po zakonu Šarić ima pravo da traži da bude pušten posle dve trećine odslužene kazne. Za to mu nedostaje oko godinu dana i tri meseca, jer nakon hapšenja 2022. nije upućen na izdržavanje kazne.
Odluku u koji će zatvor biti upućeni osuđenici pred Specijalnim sudom (Posebno odeljenje Višeg suda) donosi prema propisima predsednik Višeg suda u Beogradu. Sada je to u svojstvu vršioca funkcije sudija Dragan Milošević. Odbrana Šarića pokušavala je ranije da izdejstvuje da on kaznu izdržava u Sremskoj Mitrovici, gde je i formalno i suštinski znatno blaži tretman nego u „Alkatrazu“. Tako je već odbrana u postupku po novoj optužnici protiv Šarića tražila od sudećeg Veća u tom predmetu da mu se ukine pritvor i da bude upućen na izdržavanje kazne po presudi za šverc kokaina u zatvor u Sremskoj Mitrovici. Veće je to odbilo.
 
Ceo tekst pročitajte u novom broju nedeljnika NIN.
  • Maja

    30.11.2023 11:52
    A Koluvija?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija