Šabić: Ugrožen integritet izbornog procesa, nadležni organi moraju biti odgovorniji

Prvu fazu izbora za poslanike u Narodnoj skupštini i odbornike u skupštinama 65 gradova i opština obeležile pojave koje ugrožavaju integritet izbornog procesa, rekao je Rodoljub Šabić.
Šabić: Ugrožen integritet izbornog procesa, nadležni organi moraju biti odgovorniji
Foto: 021.rs

Član Republičke izborne komisije, advokat Rodoljub Šabić, ocenio je da bi svi nadležni organi morali imati daleko odgovorniji odnos prema tim pojavama i na njih energično reagovati.

Šabić je naveo da se građani svakodnevno suočavaju sa dešavanjima koja ukazuju na kršenje pravila o medijskom predstavljanju učesnika u izbornoj kampanji.

Dodao je da građani tokom kampanje mogu videti i zloupotrebu državnih i javnih funkcija i resursa u svrhu stranačke prezentacije, a da reakcije REM ili Agencije za sprečavanje korupcije po pravilu izostaju ili su eventualno samo sporadične.
 
"Poseban razlog za zabrinutost su događaji koji izazivaju sumnju u masovno izvršenje krivičnih dela davanja mita u vezi sa izborima, povrede tajnosti glasanja, neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka građana i falsifikovanja službene isprave", ocenio je Šabić.
On je dodao da je reč o delima koja se gone po službenoj dužnosti i da javnost s pravom očekuje da tužilaštva hitno pokreću i vode postupke kako bi se utvrdila istina i odgovorni priveli pravdi.
 
"U izbore za Skupštinu Beograda ulazimo tako što od 13 proglašenih izbornih lista za sedam postoje ozbiljni navodi o falsifikovanju potpisa podrške građana, a javnost je s tim u vezi od nadležnog tužilaštva dobila samo šturo saopštenje da je formiran predmet radi provere", ukazao je Šabić.
 
Prema njegovim rečima, nedopustivo je što javnost do danas nije dobila nikakve informacije o tome kako je i da li je uopšte tužilaštvo u Vranju reagovalo na vest o gotovo neverovatnoj količini od oko 6.000 falsifikovanih i overenih potpisa građana.
 
Šabić je naveo da javnost odmah mora dobiti odgovore na pitanja da li su izjave o davanju podrške overene krivotvorenim ili pravim pečatom Gradske uprave Vranja, da li je u pitanju ranije ukradeni pečat i ako jeste postoje li službena beleška o krađi i krivična prijava ili je za overu korišćen neki od pečata u posedu Gradske uprave.

"Suvišno je komentarisati različite konsekvence svakog od mogućih odgovora na ova pitanja a nadležni bi svakako morali biti svesni da odlaganjem da ih daju, bez obzira na to što je RIK odbila da proglasi sporne liste, teško ugrožavaju integritet izbornog procesa", istakao je Šabić.

  • Mima

    03.12.2023 18:07
    Pravda
    Gospodin za poštovanje.Da je ovaj narod pismen shvatio bi to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija