Uprkos obećanjima Vlade: Nisu svi lekari angažovani tokom korone dobili posao

Iako je Vlada Srbije donela Zaključak da svi lekari angažovani u kovidu dobiju posao na neodređeno, to se nije desilo.
Uprkos obećanjima Vlade: Nisu svi lekari angažovani tokom korone dobili posao
Foto: 021.rs

Lazar Jotović (38) godinu i po dana radio je u crvenoj zoni Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu. Za Euronews Srbija kaže da je uredno primao i kovid stimulaciju, ali kada je polovinom novembra Vlada Srbije donela Zaključak da svi angažovani u kovidu dobiju posao na neodređeno, među 8.500 imena nije bilo njegovo.

On i još 25 kolega, koji su bili angažovani u Institutu u Kragujevcu na određeno, nisu dobili produženje ugovora. Sličnu sudbinu dele i ostali zdravstveni radnici angažovani u zavodima i institutima za javno zdravlje tokom epidemije.
 
Njih, oko 140 iz cele Srbije, poslali su dopis Vladi Srbije i Ministarstvu zdravlja.
 
Rečeno im je da se proverava angažovanje ljudi sa spiska, da će se pronaći rešenje za one koji su radili u crvenim zonama sa kovid pacijentima. 
Jotović kaže da mu posle dve godine rada u Institutu, ugovor nije produžen.
 
"Nije bila priča da će radnici koji su angažovani u pandemiji da ostanu da rade. Imao sam ugovor na dve godine, 18 meseci sam radio u kovidu. Uredno sam primao kovid stimulaciju. Posle isteka ugovora nisu ga produžili", priča Jotović za Euronews Srbija.
 
Kako kaže sagovornik ovog portala, direktori medicinskih ustanova i Ministarstvo zdravlja prebacuju odgovornost jedni na druge.
 
Zavodi i instituti za javno zdravlje delom se finansiraju od sopstvenih prihoda koje ostvaruju na tržištu, a delom od ugovorenih poslova sa RFZO. Plate zaposlenih ne finansira RFZO, kao u svim ostalim zdravstvenim ustanovama. Međutim, da bi zaposlili radnika moraju da dobiju odobrenje, saglasnost od Ministarstva zdravlja. Saglasnost se traži za svakog zaposlenog, od portira do lekara. Mnogi baš u toj birokratskoj zavrzlami vide razlog zašto angažovani u kovidu u zavodima i institutima nisu dobili posao.
 
U Sindikatu zaposlenih u zdravstvu kažu da su i oni dobili nekoliko mejlova gde im se angažovani u zavodima tokom kovida žale što nisu dobili posao. 
 
"Zavodi se uglavnom finansiraju na tržištu. Zbog toga je teško naterati nekog da primi zaposlene, a onda tražiti od njih da im obezbede sami sredstva za plate. Mi već dugo vodimo akciju sa Ministarstvom zdravlja da se izmeni način finansiranja zavoda i instituta za javno zdravlje", kaže Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu.

Sindikati navode da je bilo brojnih pritužbi od radnika angažovanih za vreme korone, koji nisu dobili posao. 

  • 9

    07.06.2024 18:28
    A lončaru pokazati
    Koliko sam izdvojio za zdravstvo u prethodnih 35 godina rada , a na bolovanju za sve to vreme sam bio 2 nedelje kada sam slomio nogu i nemam izabranog lekara .
  • Ksenija Ilić

    19.01.2024 00:56
    Kolege i koleginice idu u inostranstvo da rade jer je tamo veća plata i bolji uslovi za rad.
  • Milan

    14.12.2023 08:54
    Verovatno su dobili samo zasluzni clanovi stranke na vlasti, jadan narod kad ti clanovi pocnu da lece sa kupljenim diplomama, do sada su sve upropastili svojim neznanjem a sada ce i medicinu da upropaste i da se igraju sa ljudskim zivotima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.