Vlada reaguje na nalaz OEBS-a: Srbija posvećena sprovođenju preporuka za fer izbore

Vlada Srbije oglasila se povodom izjave međunarodne misije za posmatranje izbora OEBS/ KDIPLj o preliminarnim nalazima u vezi sa izborima održanim 17. decembra.
Vlada reaguje na nalaz OEBS-a: Srbija posvećena sprovođenju preporuka za fer izbore
Foto: 021.rs
Kako su naveli u saopštenju, državni organi Srbije pokazali su dosledan i posvećen pristup u sprovođenju preporuka za izbore Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava OEBS-a.

"Takvi napori uključuju obimne aktivnosti nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, predsedničkih izbora 2017. godine, i vanrednih parlamentarnih izbora 2016. godine. Rezultati implementacije potvrđuju ovu posvećenost: 14 preporuka je u celosti sprovedeno, 14 preporuka je u najvećoj meri implementirano, dok je 29 preporuka delimično usvojeno. Ovaj napredak ukazuje na nepokolebljivu posvećenost Srbije u poboljšanju izbornih uslova i jačanju vladavine prava i demokratskih procesa, u saradnji sa EU, OEBS/ KDIPLj-om i drugim relevantnim partnerima", piše u obaveštenju Vlade.

Kako dodaje Vlada, oni su u potpunosti spremni da pruže pojašnjenja za pokrenuta pitanja i angažuju se na daljem unapređenju izbornog ambijenta.
 
"Ova posvećenost pokazuje opredeljenje Republike Srbije ka jačanju svojih demokratskih institucija i principa dobrog upravljanja", zaključuje se u izjave Vlade Srbije. 
 
Podsetimo, zajednička posmatračka misija koju čine Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), članovi Parlamentarne skupštine OEBS-a, članovi Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE) i Evropskog parlamenta, konstatovala je da je pravni okvir za održavanje demokratskih izbora bio ispunjen.

Ali, kako se navodi u saopštenju, postoje brojni problemi koje treba rešiti i na ovim izborima posmatrači su konstatovali zloupotrebu javnih resursa, nepostojanje granice između obavljanja javne funkcije i aktivnosti u kampanji, zatrašivanje i pritiske na birače, kao i kupovinu glasova.

  • Bot i moler

    21.12.2023 11:54
    A u potpisu: svi drugi osim nas su vesla sisali.
  • zztop

    21.12.2023 11:38
    I kao što reče ana b. uskladili su se 79%, a pravi ugao ima 90 stepeni...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Umro Mihailo Crnobrnja

Bivši predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, doktor ekonomskih nauka Mihailo Crnobrnja, umro je danas u 78. godini, saopštio je Evropski pokret.