Advokat o uhapšenim opozicionarima: Terete se za nasilno rušenje ustavnog poretka

Predstavnici opozicije, koji su juče i danas privedeni zbog učešća u protestima ispred Skupštine Beograda, terete se za pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka i nasilničko ponašanje.
To je saopštio advokat Uroš Tišmanović, koji je na konferenciji za novinare rekao da su oni uhapšeni i da je doneto rešenje o njihovom zadržavanju od 48 sati.
 
"Ono što je evidentno je da se radnje koje im se stavljaju na teret ne korenspodiraju sa težinom krivičnog dela koje je kvalifikovao tužilac a to je pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka, kao i krivično delo nasilno ponašanje na sportskim priredbama i javnim skupovima. Njima se konkretno na teret stavljaju radnje da su stajali u masi koja je pokušala da uđe u Skupštinu grada 24. decembra, da su gurali vrata i da su pozivali na nasilno rušenje ustavnog uređenja, ali se u rešenju ne navodi na koji način su to činili", rekao je on.
Napominje i da krivičnu prijavu još nisu videli, te da nijedna od radnji koja se pominje ne može biti osnov za hapšenje bilo koga.
 
Podsetimo, predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je ranije da je juče uhapšen odbornik u Skupštini Beograda Saša Damnjanović, a jutros i poverenik NPS u Kruševcu Predrag Petronijević, te da je to klasičan primer političkog progona neistomišljenika.
Očekuje se da će obojica biti danas saslušana.
 
Aleksić je ocenio da su počela privođenja predstavnika opozicije koji su učestvovali u protestima ispred Republičke izborne komisije i Skupštine Beograda.
 
Aleksić je za Nova.rs rekao da je privođenje odbornika u Skupštini Beograda Saše Damnjanovića i poverenika NPS u Kruševcu Predraga Petronijevića "klasičan primer političkog progona neistomišljenika".
 
"Priveden je najpre Saša Damnjanović, odbornik grada Beograda, koji je bio na ulazu u zgradu Skupštine u društvu kandidata za gradonačelnika 'Srbija protiv nasilja' Vladimira Obradovića. Nikakvog nasilja tu nije bilo. Ipak, Damnjanović je jutros priveden, a treba da bude saslušan u 12 sati u Palati pravde u Beogradu", kazao je Aleksić.
 
Prema negovim rečima, postoje najave da će biti novih hapšenja političara iz stranaka sa liste "Srbija protiv nasilja".
 
"To nije ništa drugo nego politički progon neistomišljenika. Jer, ne hapse policajce i navijače koji su razbijali i pravili štetu, već ljude koji nisu imali nikakve veze s tim", rekao je Aleksić.
Predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" pokušali su u nedelju, tokom protesta, da uđu u zgradu Skupštine Beograda, ali im policija to nije dozvolila, nakon čega su okupljeni razbili stakla na vratima i prozore na toj zgradi.
 
Tom prilikom povređeno je nekoliko policajaca, a prema poslednjim informacijama, privedno najmanje 38 osoba.
  • @Dex

    27.12.2023 07:08
    Sve što se zove "državna" imovina i sve što čini državu u ovoj zemlji je narod i taj isti narod je vlasnik državne imovine. I da, plačite zbog par polupanih prozora, hapsite svakog ko brani svoj Ustavom zagarantovani suverenitet gradjanina ove zemlje, iživljavajte svoje komplekse i frustraciju gubitnika ratova 90-tih na sopstvenim rodjacima, komšijama, prijateljima, jer nemate više na kome da lečite komplekse. Izgubili ste sve a ponajviše ljudskost.
  • Dr mr

    26.12.2023 18:50
    Kolovodje
    Ako ne budu uhapsena kolovodje(Aleksic,Milivojevic,Marinika,Zelenovic) i ja cu im se pridruziti kad budu uzvikivali. ,napred,juris,
  • I dođoše...

    26.12.2023 18:17
    Osveta
    Ovo je očigledno čista osveta protiv ljudi koji godinama misle drugačije od ove vlasti. Možete pisati ceo dan o tome kako su uhapsili vandale, ovo veze nema sa vandalizmom. I po hiljaditi put "kad su došli po ..." ... a na kraju "kad su došli po mene" ... mislite o tome.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija