Dačić: Bezbednosna situacija u Srbiji stabilna, nasilni protesti u Beogradu nisu iznenađenje

Ministar spoljnih poslova i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Ivica Dačić ponovio je da je na sastanku tog tela ocenjeno da je bezbednosna situacija u zemlji stabilna.
On je, gostujući na TV Prva, rekao da nasilni protesti ispred Skupštine Beograda nisu iznenađenje, da je to najavljivano, postojale su informacije da do nečeg takvog može da dođe.
 
"Zaključak sa sastanka Biroa za kontrolu službi bezbednosti je da je došlo do pokušaja rušenja institucija, a samim tim i ustavnog poretka", rekao je Dačić.
Dodao je da je policija reagovala u skladu sa svojim ovlašćenjima, čak i manje od toga.
 
"Naravno, policija i tužilaštvo će i dalje reagovati u skladu sa zakonom i neće biti povlašćenih", istakao je Dačić.
On je rekao da neće biti iznenađenje da na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti pokuša da iskoristi ono što se dešava na "unutrašnjoj političkoj sceni".
 
"Postoji stalna sinhronizacija između onog što se dešava na unutrašnjoj sceni i onoga što Kurti radi", rekao je Dačić.
 
On je istakao da je Srbija konstruktivni faktor u dijalogu, dok Kurti odbijanjem da primeni ono što je potpisano pre više od deset godina dovodi u pitanje kredibilitet EU.
 
"Srbija neće odustati od svojih nacionalnih interesa. Mi nismo spremni na ucene i uvođenje novih tema u dijalog. Ovi protesti se i dešavaju da bi se oslabila pozicija Srbije, ali nema odustajanja od naše državne politike", naglasio je Dačić.
 
Dodao je da će verovatno u februaru doći do koncentracije pritisaka na Srbiju kako bi se uradilo što više po pitanju Kosova.
 
"Bilo bi dobro da taj period dočekamo u eri političke stabilnosti odnosno sa konstituisanim državnim organima i da imamo političku većinu na svim nivoima", rekao je Dačić.
On je istakao da na republičkom nivou za to nema nikakvih dilema i prepreka, kao i da je siguran da će se naći neko rešenje i za Beograd.
 
"Ne vidim da ima potrebe da se na izbore ide ponovo. Ako je neko dobio mandate onda treba da ih iskoristi, ponavljanje izbora bi bilo gubljenje vremena", rekao je Dačić.
  • Iva

    28.12.2023 19:00
    Zašto
    Šta će nam ministar inostranih poslova na papiru. Dačić se ne meša u svoj posao. Važno je da plata ide.
  • SRB-IN

    28.12.2023 16:56
    Premijer mesne zajednice
    Ovaj tek da nešto kaže. Hepi Nestorović je novi premijer
  • злица

    28.12.2023 13:59
    ?
    Паз овога још је ту ,ја поверовао њему да је дао оставку.Како сам се зезнуо,нашо коме ћу веровати.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.