Miladinović: Ne treba razmišljati o tome koliko košta obavezno služenje vojnog roka

General-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović kaže da je četiri meseca obaveznog služenja vojnog roka dovoljno za obuku jer su mladi inteligentiniji i oprema savremenija.

"Predvojnička obuka je nekad trajala 15 dana, da neko kaže da je obučen da koristi pušku. Danas imamo savremeno oružje i mladi su intelektualno sposobniji. Ranije da bi izvršio artiljerijsko gađanje, pomoćno sredstvo je bilo olovka i papir i neki srednjoškolac ili student koji zna da izračuna elemente. Danas to radi kompjuter i oni znaju da ga koriste", rekao je Miladinović za Tanjug.

Na pitanje da li će vojska "prevaspitati" omladinu, Miladinović je rekao da smatra da je omladina dovoljno vaspitana, kao i da poznaje probleme države.
 
"Prema svim anketama, najveći broj mladih i starijih su u preko 50 odsto za služenje vojnog roka", rekao je Miladinović.
Ističe da je zamrzavanjem obaveznog služenja vojnog roka za 13 godina Vojska Srbije izgubila na masovnosti i da danas nema omladine koja ima manje od 30 godina starosti, a koja se prijavljuje na dobrovoljno služenje.
 
Dodaje da je važan aspekt služenja vojnog roka i disciplina koja se tamo usvaja, ali koja je svakako prema pravilima i propisima.
 
"U vojsci se stalno stvara kolektiv i borba da kolektiv bude najuspešniji u okviru svoje jedinice. Tu je i poštovanje autoriteta, i vojna disciplina je zasnovana prema pravilima i propisima", rekao je Miladinović.
Dodao je da je državi potrebna priprema za odbranu i snažna vojska, ali da Srbija nije zemlja koja ima u planu da ratuje na tuđim teritorijama i da, koliko god da državu obavezno služenje vojnog roka može da košta, o ceni ne treba da se razmišlja.
 
"Država mora da bude spremna za odbranu, ne sme da se razmišlja o ceni", rekao je Miladinović.

Komentari 99

  • Milan Djuricic

    13.02.2024 08:15
    Preusmerite Ibar!
    Lepo je rekao dr Cedomir Antić - Srbija će očuvati svoju teritoriju kad bude spremna na terorizam. Kao što je ceo "civilizovani zapad" bio.
    A vojska, bilo bi to lepo kad bi smela da se koristi. A ne ko prosjaci da stoje u uniformama po sajmovima naoružanja i marširaju po paradama.
    Ova država treba prvo da se oduži prethodnim generacijama invalida i porodicama poginulih boraca. Zašto bi iko služio državi koju ne zanima ni da zbrine socijalne slučajeve koji ostaju posle rata?
    Inače, podržavam obavezno služenje, "u teoriji". Neće ništa propasti za godinu dana, da ne pričam za 4 meseca. Samo ne u državi koja tretira dobrovoljce kao kriminalce.
  • Vox

    01.02.2024 08:42
    Ne!
    Kakvo sluzenje vojnog roka!! Ko ima afiniteta i zeli, neka ide, ostavite mlade da uce, studiraju, prave porodice... Bio u vojsci, 90-te mi izgledaju kao juce, i kazem: ne bi smeli da uvode obavezni rok! Nijedna zemlja u regionu ga nema! Neka uloze u plate i uslove za profesionalnu vojsku... Necemo opet da budemo necije topovsko meso!
  • Novosadjanka

    10.01.2024 16:04
    Ma da ne treba
    Ne treba razmisljati o tome koliko drzavu kosta jer cemo te pare placati MI gradjani, ali samo neki mali procenat ce stvarno otici na vojsku, ostatak ce da ide u dzepove debelana koji nam sede za grbacom decenijama i koji nikad vojske nece videti, a ni njihova deca. Razmislite malo o tome.
    Mi cemo placati a vojnici ce da nose uniforme koje se recikliraju od 1985 i jesce konzerve kojima je istekao rok pre 10 godina. Za to vreme u vojsci se nece naci niko ko ima vezu na vlasti. Samo obicna deca koje ce da se sete ako se zarati da ima ko da gine.
    More MARS! Zar vam nije dosta koliko ste pobili tamo 90tih?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija