Objavljena nova lista najmoćnijih vojski na svetu: U regionu najjača Vojska Srbije

Sjedinjene Američke Države imaju najjaču vojsku na svetu, dok je u regionu Zapadnog Balkana najsnažnija Vojska Srbije.
U najnovijem izveštaju portala Global firepower za 2024. godinu, ukupno je rangirano 145 zemalja i teritorija na osnovu njihove vojne moći, a prilikom izrade liste u obzir su uzeti različiti faktori.
Na drugom mestu po vojnoj snazi je Rusija, a na trećem Kina. Slede Indija, Južna Koreja, Velika Britanija, Japan, Turska, Pakistan i Italija. Izrael se nalazi na 17. a Ukrajina na 18. mestu.
 
Kada je reč o našem regionu, Srbija prednjači po snazi vojske i nalazi se na 56. mestu što je pomak u odnosu na prethodni izveštaj. 
Iza nje su armije Hrvatske koja se našla na 66. mestu, Albanije čija vojska je na 90. mestu. Na 110. mestu je vojska Severne Makedonije, na 116. je BiH, a Crna Gora je na 129. mestu.
 
Na rang listi se nalazi i Kosovo koje zauzima 135. poziciju. 
 
Benin, Somalija, Surina, Moldavija i Butan nalaze se na začelju liste.
  • 1244 rezolucija

    18.01.2024 12:13
    Po 1244 rezoluciji ne može postojati vojska Kosova. Tako da ilegalno naoružane formacije ne treba pominjati u ovakvim tekstovima. Jedino se ilegalno naoružana vojska Kosova može porediti sa nekim naoružanim kartelima i mafijaškim vojskama i slično. Ali kada je nešto ilegalno onda je to ilegalno i tako se prema tome treba odnositi i ne pominjati ih u tekstovima uz legalne vojske.
  • ...

    18.01.2024 10:55
    @YYY

    Tako je! Boj bije tehnologija u kapitaliste.
  • YYY

    18.01.2024 10:14
    "boj ne bije svjetlo oružje..."

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.