Vučić: Ne mogu da se odreknem ni kineskih ni evropskih investicija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas na panelu Svetskog ekonomskog foruma u Davosu izjavio da ne može da se odrekne ni 30 odsto kineskih investicija, ni evropskih 65 odsto.
Vučić je na panelu "Novo evroazijsko svitanje" izjavio da se na države regiona Zapadni Balkan i Jugoistočne Evrope vrši pritisak kada sarađuju sa Kinom.
 
"Pitaju nas da li želimo u EU ili Kinu. Moramo da radimo za benefit naših država, ne možemo da budemo uspešni bez velikih kineskih investicija, bez bliske saradnje sa njima i ljudi u Evropi to moraju da razumeju to", naveo je on.
Predsednik Srbije je dodao da ti regioni imaju veću stopu rasta od Evropske unije, navodeći da fleš-procena rasta država EU ove godine iznosi 0,6, a da za sledeću godinu poslednja predviđanja Svetske banke iznose 0,9 odsto.
 
"EU prognoze rasta su sve slabije, dok za našu zemlju i region rastu. Naše malo rastu, ne vrtoglavo, ali i dalje rastu, što je dobro za nas. To znači da je naša ekonomija konzistentna. Kada govorimo recimo o stranim direktnim investicijama, 60 do 64 odsto ukupnih stranih direktnih investicija dolazi iz Evrope, ali više od 32 do 33 odsto dolazi iz Azije. Iz Kine, Japana i Južne Koreje", rekao je on.
Vučić je kazao i da je Srbiji i drugim zemljama Zapadnog Balkana potrebna jača Nemačka, jer njen ekonomski pad predstavlja problem i za države u regionu.
 
U debati na panelu "Novo evroazijsko svitanje" su učestvovali i predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso, Mirek Dušek iz Svetskog ekonomskog programa, premijer Gruzije Irakli Garibašvili, Cenk Alper turski biznismen i član Udruženja poslodavaca i industrije Turske i ministar ekonomije Kazahstana Alibek Kuantirov.
  • Pogodi ko je

    19.01.2024 11:35
    Ulozite deo od onoga sto ste pokrali pa vam nece trebati strane investicije.
  • Sremac

    19.01.2024 08:06
    Ne možeš se odreći
    tih "investicija" jel deliš "pomoć" svojim glasačima (penzionerima i klincima koje možeš da kupiš za 10.000 dinara) i šakom i kapom, pa moraš od negde da namakneš pare.
  • Bob

    18.01.2024 18:51
    Za napredak
    Srbija neće ići napred dokle god se ne udruži,usaglasi,složi kao prvo na intelektualno akademskom planu a zatim na ganeralnom osvješćivanju mozga a nipošto duha jer smo tu vrlo prisutni.
    Apsolutno primarno je usmeriti to malo budžeta ka poljoprivredi generalno i zanatstvu .
    Pokazati mladima na svaki način da i u Srbiji ima prostora za napredak i solidan život.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.