Kreni-Promeni traži da se ženama omogući besplatna pratnja u porođajnoj sali zbog akušerskog nasilja

Pokret Kreni-Promeni zatražio je da država omogući besplatnu pratnju mamama u porođajnoj sali, po uzoru na pozitivne prakse iz regiona i sveta, kako bi se smanjio problem akušerskog nasilja.
Kreni-Promeni traži da se ženama omogući besplatna pratnja u porođajnoj sali zbog akušerskog nasilja
Foto: Pixabay
Kako navode u saopštenju, to pitanje su otvorili u aprilu 2022. godine, kada je peticiju putem njihove platforme pokrenuo portal zadovoljna.rs.
"U poslednje vreme postoje svedočenja o slučajevima akušerskog nasilja u porodilištima, zbog čega mnoge žene strahuju mesecima pre svog porođaja, a i baca se ljaga na celu akušersku profesiju. Usvajanjem ovog predloga bi se rešio taj problem", saopštili su iz Kreni-Promeni.
Traume koje žene prežive zbog nasilja, podsećaju, često su trajne.
 
"I kod mnogih utiču na odluku da ne rađaju više dece. A brojnim ženama drastično narušava mentalno zdravlje i kvalitet života. Istraživanja su pokazala da prisustvo oca na porođaju, ili neke druge osobe po izboru majke (babica, dula, član porodice…) olakšava sam čin rađanja i smanjuje rizik od komplikacija i potrebu za dodatnim intervencijama tokom porođaja", saopštili su iz pokreta Kreni-Promeni.
 
Podsetimo, najnoviji slučaj akušerskog nasilja je iz Sremske Mitrovice, nakon što je porodilja optužila doktora za smrt bebe, o čemu opširnije na OVOM LINKU.
  • Мирка

    21.01.2024 23:35
    СТРАШНО!!!
    Не треба да се смањи проблем акушерског насиља него да се искорени!
    Петиција 2022- још ништа реализовано! Епилог се управо догодио!
    Петиција да се за насилно одузимање живота нерођеног детета законски кривац доживотно казни!!!
    Још једном и увек најдубље саучешче родитељима и ближњима који су изгубили своје дете.
    Нека га анђели чувају, а вама дају снаге да издржите.

  • L. A

    21.01.2024 21:27
    Sreća
    Imala sam sreću,2 x u betaniji,stvarno su bili svi odlični! Babica je bila extra,mnogo mi pomogla posle porođaja,čak se i na sestre drala što ne obilaze žene. Ali,u svakom slučaju sam za to da sa ženama na porođaj ide pratnja!
  • Žena

    20.01.2024 00:15
    Betanija
    Najveću traumu,stres,strah za ceo život doživela sam na porodjaju! Akušersko nasilje i oštećeno dete.
    Život i radost osoblje Betanije pretvorilo nam je u haos i zagorcalo život.
    Tamo radi bagra,ološ,bitange i djavolje sluge. Njima oštetiti bebe ili usmrtiti nije nista,nema tu nikakve empatije. Dno dna su.
    Zbog traume ne smem da odem na gin.pregled.
    Na kraju cemo morati uzeti pravdu u svoje ruke,pa ih lomiti po porodilistima.
    Oko za oko zub za zub.
    Da se sami zastitimo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.