Veber: Zapad zna da izvori Banjske vode do vrha, ali je zarobljen u simbiozi sa Vučićevim režimom

Uprkos progašenju uspeha pregovora Beograda i Prištine, francusko-nemačka inicijativa je propala, izjavio je stručnjak za Balkan Bodo Veber.
"Zvaničnici Evropske unije, po mojoj proceni to znaju, ali neće da priznaju", kaže Veber.
 
On je za N1 rekao da ne vidi neku posebnu poruku dolaska specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka u Beograd, a potom u Prištinu. 
"Ovo je nastavak simulacije pregovora o implementaciji sporazuma iz Brisela i Ohrida", rekao je Veber.
 
Prema njegovim rečima, status kvo je poremećen za poslednjih godinu i po dana, nakon napuštanja institucija od strane kosovskih Srba, događaja u Banjskoj, što je, kako je ocenio, dovelo do nestabilnosti.
Ostalo je, kako navodi, nekoliko meseci do leta i odlaska sadašnje Evropske komisije i mogućeg odlaska glavnih pregovarača Lajčaka i Borelja.
 
"Tada će nastati jedan opasan vakuum", istakao je on.
 
Govoreći o Banjskoj, Veber ističe da Zapad na neki način insistira na istrazi Srbije o tome šta je bila šira pozadina, ali da se, kako ocenjuje, čini da je to više simulacija i da se Zapad "pravi kao da čeka rezultate".
 
"Jer Zapad vrlo dobro zna da izvori do Banjske vode do najviših nivoa u Srbiji", smatra Veber.
 
Prema njegovim rečima, nereagovanje oko Banjske i "simulacija šoka" su neka vrsta zelenog svetla za postizborna dešavanja u Srbiji.
 
Kako je kazao, "već deceniju vidimo neuspešnu politiku Zapada, odnosno, kako navodi, gledanje kroz prste za ono što radi (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić u vezi sa demokratijom i vladavinom prava, zarad konstruktivnog odnosa u dijalogu sa Prištinom".
 
"Zapad je zarobljen u simbiozi sa vlašću Vučićevog režima, ali to nije donelo ništa od očekivanih rezultata", istakao je on i dodao da, prema njegovoj oceni, nema snage u međunarodnoj zajednici za odlučan preokret prema režimu u Srbiji.
  • Goran

    30.01.2024 06:28
    Samo kad je Kurti konstruktivan!
  • Opo

    30.01.2024 00:49
    Pokušali su da prevare prevaranta pa im nije uspelo i sada se kao ljute.
  • zztop

    29.01.2024 20:12
    Kako kaže narod : tiha voda bregove dere ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.