Kurti: Nema pregovora o zabrani dinara

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da su odluke Centralne banke Kosova (CBK) nezavisne i da se o evru kao jedinom sredstvu plaćanja ne može pregovarati, preneo je RTK2.
Kurti: Nema pregovora o zabrani dinara
Foto: Beta/AP
Centralna banka Kosova donela je uredbu koja predviđa da je od sutra, 1. februara evro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu.
 
"U četiri opštine na severu postoje četiri filijale banaka i 15 nebankarskih finansijskih institucija u koje se mogu slati doznake i uplate i gde su sva primanja u evrima. Evro je valuta koja nam dolazi iz EU. Nikome ne govorimo da uzme albanski lek ili novi kosovski dardan, već evro", rekao je Kurti novinarima u Podujevu.
Kurti je rekao da evro kao jedino jasno definisano sredstvo plaćanja i kupovine na Kosovo nije pitanje o kojem se može pregovarati.
 
Prema njegovim rečima, Centralna banka Kosova je nezavisna institucija i "pravila koja donosi, propisi koje odobrava potpuno su u skladu sa Ustavom i zakonom".
On je naglasio da "Centralnu banku Kosova i guvernera Ahmeta Ismajlija treba ostaviti na miru da rade svoj posao, jer je zaslužio poverenje Skupštine Republike Kosovo".
 
Kurti je istakao i da je na Kosovu jedina valuta evro i da Vlada ne želi nikoga da kazni, već da uvede zakonitost, ustavnost i regularnost.
 
"Čak i na severu Kosova, čak i svuda gde ima srpske zajednice na Kosovu, ja sam premijer, a Ahmet Ismajlji guverner", rekao je Kurti.
  • B&B

    31.01.2024 19:23
    Izdajnik
    Gde je miš što se u sve razume.... verovatno poradja u mitrovačkoj bolnici, da im pokaže kako se to radi
  • Jujuju

    31.01.2024 18:40
    Jujuju
    Mic po mic....šta se toleriše Kurtiju....Zašto Srbija pristaje na sva ta zlostavljanja i povlačenja pred Kurtijem.Šta će Vučiću Srbija bez Kosova.
  • Vučko

    31.01.2024 18:20
    Tražio si sve
    Trazio si sve, sve sam ti dao
    tebi reći ne nikad nisam znao
    čitav moj si svet
    za druge necu da znam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.