Sedam puta više požara na otvorenom nego u februaru prošle godine

U Srbiji su od početka februara evidentirana 1.492 požara na otvorenom što je čak sedam puta više nego u istom periodu prošle godine, kada ih je bilo 226, saopštio je MUP.
Sedam puta više požara na otvorenom nego u februaru prošle godine
Foto: Pixabay
Miloš Milenković iz Sektora za vanredne situacije kaže da je samo prošlog vikenda u Srbiji evidentirano 466 požara na otvorenom dok ih je prošle godine u istom periodu bilo 60.
 
Tokom februara je bilo 3.795 angažovanja pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica sa 519 vatrogasnih vozila, naveo je Milenković, pomoćnik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice.
Podsetio je da je Zakonom o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom i spaljivanje biljnih ostataka.
 
Za to je zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za građane 10.000 dinara.
Zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, te da je kazna za nepoštovanje te odredbe za građane od 10.000 do 50.000 dinara.
 
Kako je saopšteno, Sektor za vanredne situacije je, zbog povećanog broja požara na otvorenom, preduzeo niz preventivnih aktivnosti, među kojima obilazak naseljenih mesta i upozoravanje stanovništva da poštuju zakonske odredbe o zabrani spaljivanja na otvorenom kao i provera ispravnost mehanizacije koja bi se mogla angažovati za gašenje.
  • Hala

    13.02.2024 12:30
    nekome se dopale parcele
  • Srdjan

    12.02.2024 23:17
    Preporuka
    Kako je zabranjeno kada je samo Ministarstvo pre 2 hodine sugerisalo poljoprivrednicima da spaljivanje koriste kao legitimnu metodu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija