Analitičari: SNS ima većinu u Beogradu, ali možda ne formira vlast

Analitičari su jedinstveni u stavu da aktuelna vlast već ima većinu odbornika, ali nisu sigurni da li će formirati gradsku vlast na konstitutivnoj sednici Skupštine Beograda 19. februara.
Analitičari: SNS ima većinu u Beogradu, ali možda ne formira vlast
Foto: 021.rs
Takođe, naveli su da je nepoznato da li će odbornici liste "Srbija protiv nasilja" prisustvovati toj sednici.
 
Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar smatra da Srpska napredna stranka (SNS) već ima većinu u Skupštini grada, nakon raskola pokreta "Mi - glas iz naroda" Branimira Nestorovića od kog se odmetnuo nosilac beogradske liste Aleksandar Jerković.
"Mislim da SNS još nije doneo odluku da li će ta većina biti tesna i nestabilna i to će zaviti od tri stvari. Žele da vide u kom smeru će ići Rezolucija EP. Zatim, treba da procene da li bi formiranje vlasti sa odbornicima oko Aleksandra Jerkovića izazvalo reakciju javnosti i proteste. Konačno, SNS treba da sagleda kakve će rezultate imati na eventualno ponovljenim izborima", rekao je Klačar za list "Blic".
Politikolog Nikola Parun naveo je da SNS nema razlog da se plaši rezultata na tim izborima.
 
"SNS teško može da dobije manje glasova u odnosu na prethodne izbore dok opozicija može da osvoji manje glasova. Mislim da (SNS) neće formirati beogradsku vlast, pre svega zbog međunarodne reakcije pošto je EP tražio međunarodnu istragu o izborima", rekao je Parun.
 
Politikolog Cvijetin Milivojević ocenio je da bi zbog novonastale situacije i velikih tenzija u prestonici jedini racionalni izlaz bio da se ponove izbori.
 
"Put za rešavanje ove situacije su ponovljeni izbori i to je u interesu vlasti i opozicije, ali i svih građana. Na taj način bi se, s jedne strane, izbegla bruka da se sprovodi međunarodna istraga na našoj teritoriji, ali i ogromni problemi za naš politički sistem jer bi to bilo drugi put zaredom da neko ko nije osvojio većinu mandata u skupštini formira vlast", rekao je Milivojević.
  • Сеновић

    14.02.2024 14:36
    Багра и једни и други.
  • A

    14.02.2024 12:27
    A
    A koji ce im? Imaju svu vlast i rade sta hoce,mogu ovako do 2027! Oce neko,da ih kazni,smeni…NE!
  • Fića

    14.02.2024 11:03
    "Preletačevići..."
    Još jedan primer da neko lične interese stavi iznad interesa većine...!
    "Na Balkanu - ništa novo"...!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija