Tučeni šipkama, puštani psi na njih, opljačkani: Da li su srpski graničari zlostavljali izbeglice?

Izbeglice i migranti koji su prolazili kroz Srbiju navodno su pretrpeli nasilje od strane srpske policije.
Tučeni šipkama, puštani psi na njih, opljačkani: Da li su srpski graničari zlostavljali izbeglice?
Foto: 021.rs (ilustracija)

Batine, otimanje telefona i novca, pa skidanje maltene do gole kože - više desetina migranata tvrdi da je to doživelo prošle subote, kada je naišlo na srpske graničare, pre proterivanja u Severnu Makedoniju, piše N1.

"Preko 50 ljudi u manjim grupama je presretnuto. To nije bio izolovan incident, već se dešavalo u roku od tri dana", kaže za N1 Jasmin Redžepi iz Udruženja "Legis" iz Severne Makedonije.
 
Navodno su migranti torturu proživeli u jednoj policijskoj stanici u pograničnom pojasu.
 
"Navodi koje smo dobili, uskoro čekamo izveštaj o povredama, podrazumevali su da su ljude tukli sa… sada nabrajam šta su navodi, još uvek nepotvrđeni s obzirom na to da se ne nalaze u Srbiji, a to su – metalne šipke, kaiševi od pantalona, kalašnjikovi, odnosno da su udarani sa kundacima i da su puštani psi na ljude", kaže za N1 Nikola Kovačević, pravnik za ljudska prava.
U organizaciji "Legis" kažu da su dobili potvrdu da će se srpska i makedonska policija sastati kako bi se utvrdilo da li su u maltretiranju zaista učestvovali pripadnici srpskog MUP-a ili neko drugi.
 
Postoji sumnja da teror ima veze sa samo par dana ranije održanim sastankom evropske delegacije sa srpskim službama u Beogradu na kom se razgovaralo o migrantskom pitanju i saradnji na njegovom rešavanju.
 
"Sve to se generiše naglom promenom politike koja je uslovljena Reformom azila i migracija u Evropskoj uniji, tako da bez ikakve sumnje Evropska unija snosi odgovornost za lančano širenje ovakve prakse", kaže Nikola Kovačević.
Pritisak da se smanje nepoželjni dolasci u EU ubuduće će da raste, pa aktivisti strahuju da bi Srbija mogla da se ugelda, recimo, na Mađarsku, poznatu po brutalnosti prema migrantima.
 
Iz MUP-a nisu odgovorili na pitanja N1.
  • Vule

    15.02.2024 13:43
    Ruzno je sto ih maltretiraju, mada im je posao da ljude bez pasosa i vize ne pustaju u zemlju
  • Prebranac

    15.02.2024 12:24
    Naslov
    Mafijaška vlast će sve učiniti da se dodvori gazdama sa zapada kako bi im oprostili izbornu pljačku.
  • John

    15.02.2024 11:57
    Policija bije i maltretira naočigled svih, u po bela dana, čak i kad ih snimaju.
    Šta mislite da rade kad ih niko ne vidi?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.