Pijani maloletnici opet završili na VMA: Mogu li strože kazne za lokale da budu rešenje?

Hitna pomoć je ponovo protekle noći dovezla grupu maloletnika u teškom alkoholisanom stanju na Vojno-medicinsku akademiju (VMA) u Beogradu, izjavila je danas doktorka Milena Popović.
Pijani maloletnici opet završili na VMA: Mogu li strože kazne za lokale da budu rešenje?
Foto: Pixabay
Prema njenim rečima, takva situacija se ponavlja iz vikenda u vikend.
"Decu od 15-16 godina, bez pitanja pola - muškog ili ženskog, zaista vozimo na VMA u stanjima teškog pijanstva", dodala je Popović za RTS.
Sredinom februara dvanaestoro dece u teškom alkoholisanom stanju primljeno je na VMA. Više javno tužilaštvo formiralo je predmet radi utvrđivanja svih okolnosti tog slučaja.
 
Koliko maloletnici u Srbiji zloupotrebljavaju alkohol?
 
Nakon što se 12 dece mlađih od 15 godina sredinom februara otrovala alkoholom u jednom beogradskom klubu, policijski službenici Policijske stanice Stari grad podneli su prekršajnu prijavu protiv organizatora događaja, a u javnosti se postavilo pitanje koliko maloletnici u Srbiji zloupotrebljavaju alkohol.
 
Već sa trinaest godina svaki drugi maloletnik proba alkohol a gotovo polovina njih redovno pije bar jednom mesečno, podaci su Batuta, prenosi RTS.
 
Prodaja žestokih pića maloletnicima je zabranjena zakonom, ali oni ipak nalaze put do alkohola. Onima koji bi tog slova zakona trebalo da se pridržavaju, drugi propis zabranjuje da goste legitimišu.
 
Prodavce koji zažmure pred godinama kupaca kažnjava Tržišna inspekcija. Da bi kaznu napisali – uslov je da prodavce uhvate na delu, što se, kažu, retko dešava.
 
"Ne možemo, nažalost, da postupamo kao prikriveni kupci u toj situaciji niti da zloupotrebljavamo maloletnika u inspekcijskom nadzoru, ali možemo da pratimo situaciju i ukoliko utvrdimo da je prodao kupcu za koga nije proverio da li je punoletan – preduzećemo mere, a to je izricanje novčane kazne na licu mesta", objašnjava Mirjana Damjanović, načelnica Tržišne inspekcije za RTS.
 
Da bi mogli da reaguju, i turistički inspektori moraju da uhvate na delu one koji toče piće deci u klubovima.
 
"Ukoliko je utvrđeno da je ugostitelj služio alkohol maloletnom licu, inspektor je dužan da izrekne meru koja je predviđena Zakonom u iznosu od 50.000 za pravno lice, odgovorno 8.000, 30.000 za preduzetnika. Mi u prethodnom periodu nismo zatekli ugostitelja koji je prilikom redovne kontrole usluživao alkoholno piće", kaže Dunja Đenić iz Ministarstva turizma.
 
Obezbeđenje klubova procenjuje starost gostiju
 
Trenutak prodaje alkohola nije lako uhvatiti. Jednako je teško obezbeđenju ili konobarima da procene koliko godina ima onaj ko bi da uđe u klub, a ne bi smeo.
 
Predsednik udruženja menadžera noćnih klubova Miša Relić kaže da današnje devojke izgledaju sa 18 kao da imaju 25 godina.
 
"Čovek koji radi u obezbeđenju na taj čuveni ‘eye check‘ može da proceni da li ima neko 18 godina ili ne. Nikome nije cilj da primi dete od 15, 16 godina. Кo će da da ovlašćenje konobaru da nekome ne služi alkohol ako je on ušao unutra, ako nemamo pravo da ga legitimišemo", rekao je Relić.
 
Odgovornost je, ističe, na roditeljima.
 
"Mislim da roditelji treba da znaju gde su im deca", dodao je Relić.
 
Mogu li strože kazne za lokale da budu rešenje?
 
I dok se odgovornost prebacuje iz jednog dvorišta u drugo - pravnici rešenje vide u doslednoj primeni Zakona. Uz to, smatraju, da je potrebna i korekcija.
"Pooštravanje zakona, ne samo pojačavanje kazne, nego stvaranje uslova da se više takvih prekršaja dokaže, uoči pa i spreči, ono što mislim da je najvažnije uvesti stroga pravila da ako se to desi u bilo kom lokalu - ide zabrana rada za jedan duži vremenski period, ako se ponovi, još duži i ja mislim da se ovo više nikome ne bi isplatilo", navodi pravnik Milan Škulić.
 
Gotovo da ne postoji neko ko u mladosti nije probao alkohol. Problem je kada konzumiranje alkohola postane redovno. Tada i kazne budu samo lečenje posledica. Uzroke treba tražiti u porodici, smatraju psiholozi.
  • kom da uzme prase

    05.03.2024 15:44
    Legitimisanje
    E bogati, baš me zanima kako je ovaj neverovatno komplikovan problem sa legitimisanjem mušterija rešen u drugim zemljama... Da, tehnički konobari i osoblje nemaju prava nikog da legitimišu, ali isto tako imaju pravo da odbiju da usluže bilo koga za koga posumnjaju da je maloletan. Teret dokazivanja je na mušteriji - ako želi da pije alkohol mora da dokaže da je punoletan, a to može da dokaže legitimisanjem. Niko ga neće primorati da se legitimiše, samo će mu biti uskraćena mogućnost da kupi alkohol ako to odbije.
  • perspektiva

    02.03.2024 20:46

    NS
    02.03.2024 • 18:18
    Pustite svoje filozofije
    Na PRVOM mestu je kako vaspitavas dete, od momenta kada izadje na ovaj svet, znači roditelji su PRVI koji trebaju dete vaspitati, izvesti na pravi put, govoriti mu od malih nogu sta treba raditi, sta ne treba raditi...jednostavno roditelj je taj koji treba biti vaspitač svom detetu. Na drugom mestu je škola, obrazovanje, škola te uči nečemu sasvim drugom što bi trebali roditelji. Zašto moje dete, zašto, mojih komšija ne prave probleme ni sebi, ni ovoj državi? Zato što smo ih vaspitavali od malih nogu, kao što su nas roditelji vaspitali. Škola na prvom mestu, posle posao, mada može i jedno i drugo se uskladiti, to je pravi način dete izvesti napravi put!

    Da, to jeste na prvom mestu, ali svi vi koji pametujete kao da niste nikada bili u pubertetu i tinejdzeri. U tom uzrastu je izuzetno bitno biti deo drustva. Naravno da ce dete koje je raslo i vaspitavano, da ima veci osecaj odgovornosti, ali povremeni bunt i zelja da se bude deo vrsnjacke celine je isto tako deo sazrevanja. A tu onda stupa na snagu i do koje mere zakoni i drzava stoje cvrsto. Ako ne moze da udje maloletno dete u klub i da pije alkohol, onda ne moze. Ne mogu ni roditelji niti treba da budu andjeli cuvari, ali gde oni ne mogu, tu takodje postoje i zakoni. Kad tad ce se vecina napiti ili probati alkohol, nekom ce se svideti, nekome nece ali ne moze da bude anarhija i da se stalno svaljuje krivica na roditelje ili na drzavu. Trenutno, obe institucije ne funkcionisu
  • 333

    02.03.2024 20:37
    Evo
    ja sam konobar, kad posumnjam da mi alkoholno piće poruči maloletno lice, lepo, uz osmeh, tražim ličnu kartu... nikad nismo imali problema zbog toga. Doduše, radim u finom kafiću i svi naši gosti su normalni i prijatni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.