Slučaj trovanja dece alkoholom: Da li se kažnjavaju oni koji prodaju alkoholna pića maloletnicima?

Alkohol je dostupan svima, pa i maloletnicima i pored činjenice da im na tom putu stoje dva ograničenja - Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o javnom redu i miru.
Slučaj trovanja dece alkoholom: Da li se kažnjavaju oni koji prodaju alkoholna pića maloletnicima?
Foto: Pixabay
Podaci Instituta Batut ovo potvrđuju i pokazuju da svaki drugi maloletnik prvi put proba alkohol u proseku sa 13 godina, a svaki deseti ga pije jednom mesečno, piše Euronews Srbija.
 
Da deca lako dolaze do alkohola, potvrđuje i vest od prošle nedelje kada je dvanaestoro dece završilo na detoksikaciji na VMA nakon što su se na jednoj žurci otrovali njime. Kod nekih je utvrđeno da su u krivi imali čak 2,8 promila alkohola.
Mediji su tada preneli da je do trovanja došlo u jednom beogradskom klubu, a iz tog kluba su naveli da oni nemaju veze sa događajem i da su prostorije te večeri bile izdate za privatnu proslavu.
 
"Lično smatram odgovornim organizatora. Morali su na ulazu da provere lične karte. Da li se to radi, koliko se poštuje, kako napraviti kontrolu, to prelazi nadležnosti Ministarstva zdravlja", rekla je ministarka zdravlja Danica Grujičić.
 
S tim u vezi otvaraju se i pitanja - ko sve u lancu odgovornosti nije poštovao zakon, koje su posledice i kakve su kazne zbog toga što je neko dao alkohol deci.
Šta kažu zakoni?
 
Maloletnici po zakonu ne samo da ne mogu da kupe alkohol, već ni da uđu u klub, a kamoli da ga zakupe za zabavu. Sa druge strane, u poslednjih nekoliko godina nema potvrde o izrečenoj kazni za nezakonitu prodaju alkohola maloletnicima koja je zabranjena Zakonom o zaštiti potrošača, piše RTS
 
Kako su objasnili iz Ministarstva turizma, nepravilnosti mogu da se utvrde jedino kada je inspekcija na terenu i kada inspektor sam uoči da nešto nije po protokolu.
 
"Ukoliko inspektor na terenu uoči nepravilnost, on je onda u obavezi da priđe ugostitelju i da proveri da li je on imao uvid u lična dokumenta osobe koja je kod njega poručila alkoholno piće i da li je siguran da je osoba punoletna. Ukoliko se utvrde nepravilnosti, odnosno da je ugostitelj maloletniku dao alkohol, inspektor je u obavezi da napiše dva prekršajna naloga. Prvi ide pravnom licu gde novčana kazna iznosi 150.000 dinara. Drugi nalog se odnosi na odgovorno lice i ono plaća dodatnih 8.000 dinara", objasnili su iz Ministarstva. 
 
Advokat Milan Popović kaže za Euronews Srbija da je, pored Ministarstva turizma i omladine za ovo nadležno i Ministarstvo trgovine koje ima ingerencije da kontroliše prodaju alkohola. 
 
"Zakon o zaštiti potrošača se odnosi na posebnu zaštitu maloletnika i podrazumeva samo prodaju. Sa druge strane, Zakon o javnom redu i miru ide korak dalje pa se pored prodaje odnosi i na usluživanje i poklanjanje pića maloletnicima. U njemu se takođe i starosna granica smanjuje sa 18 na 16 godina. Zbog toga su kod ovog zakona i teže kazne. Naravno, opet je u pitanju novčana kazna, ali je ovde se ona za pravna lica kreće od 200.000 do 500.000 dinara, za preduzetnika do 200.000 dinara, za odgovorno lice do 100.000 dinara. Pored ovoga zakon propisuje i zabranu obavljanja delatnosti", objasnio je on.
 
Na pitanje ko može da legitimiše maloletnike, Popović kaže da Zakon o zaštiti potrošača daje ingerencije i ugostitelju.
 
"Ovaj zakon propisuje da prodavac, ukoliko posumnja u godine potrošača, ima pravo da zatraži lična dokumenta na uvid kako bi utvrdio njegove godine. Ukolko potrošač odbije da ih da, onda on ima pravo da odbije da mu proda alkoholno piće", rekao je on.
  • /

    25.02.2024 10:01
    /
    i zabranu alkohola deci je uveo djindjic.

    pa vi sada vidite sta imate od briksa
  • Срђа

    25.02.2024 10:01
    Срђа
    Уставом треба забранити продају алкохола јер је веће зло од наркотика као и коцка! Исто сам и ја као мали прошао кроз трауму узми попи ваља се мушко си и сл.Имао сам среће што се нисам навикао на алкохол док мој брат не! Он и данас оће попити и онда лупета свашта као што покушава да олакша било који проблем уз алкохол и тако уништава себе и породицу! И што је најгоре није алкос испред неке радње већ купује пиво жестину и пије у стану пред децом као да се освежи и опусти уз обавезну причу пиво није алкохол и сл.све је реко алкохолизам када често конзумираш али пијаном и припитом невреде ништа причати јер није чист у глави! Жао ми деце која све то гледају и мисле да тако треба незнајући да и сами постају алкохоличари!
  • S56

    25.02.2024 07:29
    Takvi smo
    U tigru pravi muškarci moraju da se biju, piju i puše. Takav primitivizam ima loše posledice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.