Profesor prava vs Ministarstvo: Može li Ana Brnabić da bude kandidatkinja za predsednicu Skupštine?

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Tanasije Marinković kaže da premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić ne može da bude kandidat za predsednicu Skupštine jer za to postoje ustavne prepreke.
Marinković je za N1 rekao da smatra da je zbog neustavne kandidature Brnabić odložena konstitutivna sednica srpskog parlamenta, koja je prvobitno bila zakazana za danas.
 
"Shvatili su da je reč o osobi za koju postoji ustavna prepreka da bude kandidat", rekao je profesor.
Kako je pojasnio, član 126 Ustava Srbije propisuje da član Vlade ne može istovremeno da bude i poslanik.
 
"Predsednica Vlade ne može da bude istovremeno poslanica, još manje može da bude predsednica Skupštine. Ona bi morala pod hitno da podnese ostavku na mesto poslanice", kazao je Marinković i podsetio da je Brnabić to i uradila 2022. godine. 
"Ako podnese ostavku, ostaje na toj funkciji do izbora novog predsednika Vlade Srbije. Takva su naša pravila. Ako ne podnese ostavku na mesto poslanice, a bude izabrana, to će predstavljati ne samo kršenje Ustava, već i potencijalnu ustavnu krizu", objasnio je Marinković. 
 
Ministarstvo: To se ne odnosi na člana Vlade kome je mandat prestao 
 
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave odbacilo je navode da premijerka u tehničkom mandatu Ana Branbić po Ustavu ne može da bude imenovana za poslanicu ili predsednicu Skupštine Srbije. 
 
Naveli su da se "iz ustavnih odredaba vidi da se nespojivost funkcija odnosi na člana Vlade čiji mandat traje, a ne na člana Vlada kome je mandat prestao".
 
Skupština Srbije izabrana 3. aprila 2022. godine, raspuštena je 1. novembra 2023. godine ukazom predsednika Srbije i tog dana je prestao mandat Vlade, a takođe i članovima Vlade, navelo je Ministarstvo u saopštenju.
 
"Dakle, nikakve 'zloupotrebe' u smislu člana 126. Ustava nema, a još manje ima govora o nekakvoj 'ustavnoj krizi'. Jasno je da gospođa Brnabić nakon izbora za predsednicu Skupštine više neće obavljati funkciju u Vladi", dodaje se u saopštenju.
 
Ministarstvo je saopštilo da u konkretnom slučaju, pošto je Brnabić kandidat za predsednika Skupštine, ona nakon izbora na tu funkciju neće biti član Vlade koju bira novi saziv Skupštine Srbije.
 
"Kada bi eventualno ipak postala kandidat za člana nove Vlade, onda bi morala podneti ostavku na mesto narodnog poslanika i ne bi bila kandidat za predsednika Skupštine. Pri tome, nakon njenog izbora za predsednika Skupštine, a do izbora nove Vlade od strane novog saziva Skupštine, postojeću Vladu u 'tehničkom mandatu' vodiće prvi potpredsednik Vlade", dodaje se u saopštenju.
Predlog da se za predsednika Skupštine Srbije izabere premijerka Ana Brnabić ušao je u skupštinsku proceduru, navedeno je na sajtu skupštine.
 
U tom predlogu se navodi da je za predstavnika predlagača izabran poslanik SNS Milenko Jovanov.
  • Antun Čupak

    12.03.2024 15:07
    E sada će žute ne znalice da nam objašnjavaju da je zemlja ravna ploča!!!
  • Grof Sekereshi

    11.03.2024 22:54
    @Nik
    Osnovno je pitanje da li je Ana Brnabić sada poslanica u Narodnoj skupštini. Može biti izabrana za predsednicu Skupštine samo ako je poslanik. Ne može neko sa strane, ko nije poslanik, da bude izabran za predsednika nečega čiji nije ni član. A ako jeste poslanica, kako to da je istovremeno i v.d. predsednika Vlade? To je nespojivo.
    *****************
    Postoji lista clanova skupstine RS za aktuelan saziv, tamo treba videti da li Brnabicka ima poslanicki mandat.

    U clanu 128 Ustava RS stoji:
    1) Mandat Vlade traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala.
    2) Mandat Vlade prestaje pre isteka vremena na koje je izabrana, izglasavanjem nepoverenja, raspuštanjem Narodne skupštine, ostavkom predsednika Vlade i u drugim slučajevima utvrđenim Ustavom.
    3) Mandat Vlade traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala.

    Clan 126 Ustava RS:
    1) Član Vlade ne može biti narodni poslanik u Narodnoj skupštini, poslanik u skupštini autonomne pokrajine i odbornik u skupštini jedinice lokalne samouprave, niti član izvršnog veća autonomne pokrajine ili izvršnog organa jedinice lokalne samouprave.

    Iz clana 128 , clanovi 1,2,3 sledi da Vlada nije u mandatu, iz clana 128 sledi da clan Vlade koja nije u mandatu moze biti poslanik.
    Samo ej pitanje da li je Brnabicka izabrana za poslanika.
    Ne treba biti profesor prava za ovo rastumaciti.
  • John

    11.03.2024 22:05
    Nevezano za to ko je ko, ko j šta i ko je čiji, ovde je problem što su nam i Ustav i zakoni nedorečeni i puni rupa i praznina.
    I ne daju precizan odgovor na mnoga pitanja. Evo ovako:
    Mandat Vlade traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala
    Mandat Vlade počinje da teče danom polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom
    Nema odgovora u Ustavu šta se dešava između, samo piše da "stara" vlada obavlja poslove predviđene zakonom do izbora sledeće
    U Zakonu o vladi piše:
    "Vlada kojoj je prestao mandat može vršiti samo tekuće poslove i ne može predlagati Narodnoj skupštini zakone i druge opšte akte niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća." Član zakona u kojem to piše nosi naslov "Ovlašćenja Vlade i člana Vlade posle prestanka mandata Vlade"
    Dakle, i posle prestanka mandata vlade, vlada i dalje ima članove, ministri, potpredsednici i premijer su i dalje članovi vlade, i to sve dok se ne izabere nova vlada

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija