VIDEO Cirkus i u nastavku konstitutivne sednice parlamenta: Opozicija nazvana nacistima

Na samom početku nastavka konstitutivne sednice Skupštine Srbije poslanici opozicije pozivali su na povrede poslovnika i tvrdili da je Aleksandar Vučić uzurpator narodne volje.
Istovremeno je poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić tražio od predsedavajućeg da kažnjava opoziciju.
 
Predsedavajući Skupštine Srbije Stojan Radenović obavestio je narodne poslanike da je u ovom sazivu obrazovano 16 poslaničkih grupa i pročitao ko su predsednici i zamenici predsednika.
 
Radenović je nakon toga pozvao poslanike da u današnjoj raspravi argumentovano govore i koriste činjenice, kako bi povećali ugled Skupštine i povratili poverenje građana.
On je zatim pročitao da je za predsednika Skupštine predložena Ana Brnabić, što je propraćeno višeminutnim aplauzom.
 
Na primedbe iz redova opozicije koji su tražili povredu poslovnika, rekao da to razume ali da "nije vreme za to" i pozvao ih da prvo čuju Milenka Jovanova i obrazloženje kandidata.
 
 
Nakon negodovanja, Radenović je dao reč poslaniku Narodnog pokreta Srbija Miroslavu Aleksić, koji je ukazao da se poslovnik mora poštovati i da to nije slobodna volja predsedavajućeg.
 
"Vi ste nas obavestili 8. marta da će nastavak sednice biti 11. marta a onda ste u devet uveče u nedelju poslali obevštenje da neće biti nastavka, od kad je predsednik koji je uzurpator volje naroda to najavio", rekao je Aleksić.
Njemu je odgovorio Vladimir Orlić koji je rekao da predsedavajući može i da kažnjava, te optužio opoziciju da je već zaboravila da je sednica počela minutom ćutanja za žrtve pogroma.
 
 
Reč je zatim dobio Milenko Jovanov u ime predlagača, ali je na početku umesto o predloženoj kandidatkinji takođe uputio niz kritika na račun opozicije.
 
 
Jovanov izjavio je rekao da opozicija koristi "nacističke metode da obeležava SNS i njene aktiviste" i to u govoru u kojem je trebalo da obrazloži predlog da Ana Brnabić bude izabrana za predsednicu Skupštine Srbije.
 
On je rekao da neki aktivisti navodno obeležavaju kuće i stanove simpatizera SNS i da "uvode zemlju u građanski rat".
 
Jovanov je rekao da se opozicioni aktivisti hvale "građanskim hapšenjima" te zapitao šta bi se desilo kad bi 700 hiljada članova Srpske napredne stranke počelo "građanski da hapsi ove sa druge strane".
 
On je rekao i da od momenta izbora Ane Brnabić za predsednicu Vlade traje hajka na nju i vređanje te da je i današnje negodovanje opozicije posledica tog vređanja koje traje.
 
"Od kad je predložena na premijersko mesto ni jedna kritika nije stigla na račun rada i rezultata vlade Ane Brnabić. Citiraću neke od reakcija na predlog da ona bude na čelu skupštine. Rekli su da će Ana Brnabić dobiti pozornicu za razvijanje svojih užasnih sposobnosti kao i da ona unižava insitutciju i sve građane Srbije", rekao je Jovanov.
 
On se potom nizom uvreda obratio poslanicima opozicije, a zatim je govorio i o pojedinim evropskim poslanicima koji se, kako smatra, mešaju u unutrašnja pitanja Srbije, te dodao da će Brnabić imati težak zadatak da očuva instituciju skupštine, a ne da udovoljava strancima.
 
Jovanov u prvih 22 minuta govora više nije pominjao predlog da Brnabić bude novi predsednik Skupštine Srbije.
Šesnaest poslaničkih grupa
 
Kako je prethodno saopštio Radenović, poslanici Skupštine Srbije u četrnaestom sazivu formirali su 16 poslaničkih grupa, od kojih je najveća grupa Srpske napredne stranke (SNS) sa 113 poslanika, koja u svom nazivu ponovo nema naziv stranke, već se zove "Aleksandar Vučić- Srbija ne sme da stane".
 
Tu grupu, kao i u prošlom sazivu predvodiće Milenko Jovanov i njegova zamenica Marina Raguš.
 
Druga po veličini je poslanička grupa "Stranka slobode i pravde - Pokret slobodnih građana" sa 19 poslanika čija je predsednica Marinika Tepić, dok će zamenik biti Pavle Grbović.
 
Trinaestoro poslanika Socijalističke partije Srbije kao i uvek na početku zvanično predvodi Ivica Dačić, a menjaće ga Snežana Paunović, dok njihov koalicioni partner Dragan Marković Palma predvodi svoju petočlanu grupu Jedinstvene Srbije, uz zamenika Životu Starčevića.
 
Poslaničku grupu Nove Demokratske stranke Srbije i Pokreta obnove Kraljevine Srbije, koja ima 13 poslanika, predvodiće Miloš Jovanović, dok će njegov zamenik biti Vojislav Mihailović.
 
Poslaničku grupu Narodnog pokreta Srbije koju čini 12 poslanika vodiće Miroslav Aleksić, a menjaće ga Borislav Novaković, a Ekološki ustanak predvodiće Aleksandar Jovanović Ćuta i Danijela Nestorović.
 
Poslaničku grupu Zeleno-levog fronta od deset poslanika ponovo će voditi Radomir Lazović, dok će zamenica biti Biljana Đorđević.
 
Poslaničku grupu sa devet poslanika imaće i stranka Srbija centar, a vodiće je Zdravko Ponoš i zamenik Stefan Janjić, osam poslanika Demokratske stranke predvodiće Zoran Lutovac, a menjaće ga Dragana Rakić.
 
Dve poslaničke grupe nastale od "Mi-glas iz naroda" rasporedile su se tako da grupu pod tim imenom vodi Branko Pavlović, a "Mi-Glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović", vodiće Branko Lukić.
 
Šestoro poslanika Partije ujedinjenih penzionera, ponovo će voditi Stefan Krkobabić, a menjaće ga Hadži Milorad Stošić, a šestoro poslanika Saveza vojvođanskih Mađara, ponovo će predvoditi Balint Pastor, dok će ga zamenjivati Elvira Kovač.
 
Poslanike Socijaldemokratske partije Srbije, takođe njih šestoro, vodiće Branimir Jovanović, a menjaće ga Muamer Bačevac.
 
Pokret socijalista, Narodna seljačka stranka i Ruska stranke imaju zajedno pet poslanika, a predsednik te grupe biće Bojan Torbica iz Pokreta socijalista, a njegov zamenik biće Marjan Rističević.
 
Prema podacima sa sajta parlamenta, sedmoro poslanika za sada ne pripada nijednoj poslaničkoj grupi.
  • Imre

    18.03.2024 17:22
    Je te podrzao
    @ Dusan
    Potpuno te razumeo,cak i podrzao sarkasticnim prikazom o uspehu Ane sa digitalizacijom u drzavnim sluzbama,kao i olaksanju gradjana u pribavljanju dokumenata.
    Jovanov je to digao na uspeh kao da je Ana izmislila kompjutere i njihovu primenu u drustvu.
  • Daja

    18.03.2024 14:38
    Nekada je cirkus išao od grada do grada i uveseljavao gradjane. Sada je stacioniran na jednom mestu i izaziva, makar malo, čupanje kose!
  • Dr.

    18.03.2024 14:36
    Doktore Nestorovicu- dodjite i rasterajte ovu bulumentu i jednih i drugih.
    Ja sam vec izbor resio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.