Sociolog o Vaskršnjem saboru: Ideja koja deli građane na vernike koji podržavaju Vučića i obrnuto

Povodom najavljenog "Velikog Vaskršnjge saboru Srbije i Republike Srpske", sociolog Vladimir Veličković je ideju "sverpske sabornosti" ocenio kao isključujuću jer ponovo deli građane.
Kako je dodao, građane ponovo deli na one vernike koji podržavaju politiku Aleksandra Vućića i one koji je ne podržavaju.
 
"Potpuna monopolizacija nacionalnog interesa, potpuna monopolizacija ako hoćete i nacionalnog identiteta, potpuna monopolizacija pravoslavne crkve - to je poenta", rekao je Veličković za Insajder.
"Veliki Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske" 5. i 6. maja, kao mesto donošenja važnih odluka o opstanku srpskog naroda, najavljeno je u ponedeljak iz Predsedništva Srbije posle sastanka predsednika Vučić i MIlorada Dodika s patrijarhom Srpske pravioslavne crkve (SPC) Porfirijem.
 
U saopštenju o tome piše da će na tom skupu "biti donete važne odluke o opstanku srpskog naroda na svojim ognjištima, njegovom ekonomskom napretku, očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma i zajedničke kulturne baštine" i da će vlade Srbije i RS "pripremiti deklaraciju i moguće druge opštepravne akte koje će u istom tekstu podneti na usvajanje Skupštinama Srbije i RS".
Insajder piše da "ideja svesrpske sabornosti tom događaju daje nacionalnu dimenziju, a najava usvajanja Deklaracije u Skupštini, posle Sabora, političku konotaciju".
 
Od SPC je, kako je navedeno na sajtu Insajdera, zatražen blagoslov, pa tako ne izostaje ni verska dimenzija.
 
Sociolog Veličković je ukazao na to da je "poenta u tome" što "patrijarh Porfirije nije crkva, kao što ni Vučić nije država".
 
"To je neki njihov savez koji može da nas odvede ko zna gde, ali zapravo nas nigde neće odvesti, nego stojimo u mestu i oni ovim događajima zapravo samo zatrpavaju realne političke probleme", kazao je Veličković.
 
Politička sabornost, kako je naveo Insajder, biće oličena i u deklaracijama koje bi, kako je najavio predsednik, trebalo da usvoje Skupštine Srbije i Republike Srpske, a ti dokumenti mogli bi da posluže kao pokazatelj snage ujedinjenosti oko zajedničkih ciljeva.
 
"Pretpostavljam da ti pravni akti, ta deklaracija i to što planiraju da usvoje, neće biti ništa različito od onog što oni planiraju da kažu na tom mitingu", kazao je sociolog i naveo da smatra da će to ponovo "da se tiče neke kulture, nekog nacionalnog identiteta, održavanja neke pravoslavne vere, ali sve to pod njihovim monopolom".
 
"Veliki Vaskršnji sabor" - smatra Veličković, mogao bi da bude kompenzacija za "Pokret za narod i državu" kojeg je VUčić najavljivao, ili modifikacija te ideje.
 
Insajder je podsetio na to da je pre godinu i po Vučić najavio formiranje "Pokreta za narod i državu" sa sličnim idejama nacionalnog i političkog ujedinjenja.
 
Po najavama, Sabor zakazan za 5. i 6. maj - na dane Uskrsa, građane treba da ujedini i u danima u kojima bi svi, bez obzira na veru i političku pripadnost, trebalo da budu ujedinjeni u sećanju na žrtve dva masovna ubistva - u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u selima Dubona i Malo Orašje, u okolini Mladenovca.
  • Mili

    20.03.2024 18:16
    Mili
    Ovo je vise nego sramno nemoralno i necovecno! Praviti ovako nesto na dane kada su stradala deca u najvecim zlocinima nakon drugog rata! AV pokusava nasilno da izbrise te zlocine zarad predizborne kampanje jer “sistem nije zakazao”! Eto o kakvom coveku je rec i spc koja sve ovo onako verski podrzava! Ukratko:gadite mi se jer pravu recenicu nebi pustili.
  • Mima

    20.03.2024 17:17
    Mima
    Hoce li pevati Ceca,Jeca,Vendi,Goci bend...,pitam zbog,vasarskog stajlinga i rekvizite.
  • Fića

    20.03.2024 16:23
    Opasno je...!
    Veoma je opasno, čak i pogubno, ako narcisoidne ličnosti dođu u poziciju vlasti.
    Što su na višljem nivou, to je opasnost veća.
    Na najvišljem je najveća.
    Neka nam je Bog na pomoći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija