Gavrić: Biću ubijen ako se vratim u Srbiju

Dobrosav Gavrić, osuđen u Srbiji 2006. na 30 godina zatvora za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, rekao je da strahuje da će ukoliko se vrati u Srbiju biti ubijen.
Dobrosav Gavrić, osuđen u Srbiji 2006. na 30 godina zatvora za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, rekao je da strahuje da će ukoliko se vrati u Srbiju biti ubijen.

Južnoafrički mediji javili su 14. decembra da je Gavrić, pod lažnim imenom, priveden u toj zemlji zbog posedovanja droge, a pre 10-ak dana, pošto je utvrđen njegov identitet, uhapšen je po međunarodnoj poternici Srbije. Dan pre toga Gavrić je dao intervju za Mejl end Gardijan, u kome je rekao da strahuje da će ako se vrati u Srbiju "pasti" kao žrtva osvete Arkanovih sledbenika.

On je, u međuvremenu, podneo zahtev za izbeglički status u Južnoj Africi i planira da se bori protiv zahteva Srbije za njegovo izručenje, tvrdeći da je nevin, da je sudski proces protiv njega 2006. u Srbiji bio nepravedan, i da bi mu boravak u zatvoru dodatno ugrozio zdravlje.

Gavrić je bio 23-godišnji policajac kada je optužen za ubistvo Arkana, u januaru 2000. On danas sebe opisuje, kako navodi list, kao nevinog i nesrećnog čoveka, koji je ustreljen u dve države tokom obračuna bandi. List dodaje i da je Gavrić ostao prilično nejasan kako su on, njegova žena i dvoje dece napustili Srbiju i došli u Južnu Afriku, gde su odmah pokrenuli posao, iako Gavrić tvrdi da je u tu zemlju stigao sa turističkom vizom.

Govoreći o Arkanovom ubistvu u holu beogradskog hotela "Interkontinental", rekao je da se tog dana upravo vratio sa odmora i pio piće sa prijateljem, kada su se začuli pucnji. On je naveo da je nakon toga pobegao napolje, osećajući bol u leđima. "Da ste živeli u Srbiji 2000. razumeli bi moju reakciju, jer se svakog dana dešavalo neko ubistvo. Ako pobegneš, to je najbolje za tebe", rekao je Gavrić.

Gavrić, koji je u bekstvu od presude 2006, rekao je da je pre njenog izricanja dobio informaciju da će biti ubijen ako dođe na suđenje. "Tog dana nisam otišao na suđenje i posle nekoliko dana otišao sam u Evropu", rekao je Gavrić. On je naveo da je razlog zašto je naposletku došao u Južnu Afriku, to što je čuo da je to "stabilna zemlja sa novim mogućnostima". Ostao je nejasan i po pitanju tačnog datuma dolaska, navodeći da je to bio "kraj 2007. i početak 2008". "Hteo sam da započnem novi život i podignem decu u jednom solidnom društvu", rekao je Gavrić u pisanoj izjavi sudu u Južnoj Africi.

Gavrić i njegov pomagač u ubistvu Arkana, Milan Đuričić uhapšeni su 2001, a u oktobru 2006. osuđeni na 30 i 35 godina zatvora zbog ubistva i kovanja zavere za ubistvo Arkana. Obojica su od tada u bekstvu, jer su od oktobra 2003. bili pušteni da se brane sa slobode. Prema policijskim izvorima iz tog perioda, oni su prvo pobegli u Bosnu. Treći optuženi za ubistvo Arkana Dragan Nikolić, takođe je osuđen na 30 godina zatvora.

Na suđenju je dokazano da je Gavrić ispalio hice koji su usmrtili Arkana i dvojicu njegovih prijatelja. Gavrić je tada ranjen i koristio je invalidska kolica i štake tokom suđenja.

  • Vojislava

    07.01.2012 17:56
    Ne, mi nismo živeli u Srbiji 2000. Bili smo na Marsu.
    Zahvaljujući takvima kao što su ovi ljudi, nismo se pomerili ni korak dalje.
  • deki

    06.01.2012 17:24
    jadan on
    jadan on...ubica ubio ubicu...treba vama svima smrtna kazna!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.